IBM a anunțat că a semnat un parteneriat cu compania fintech Veridium Labs pentru a lansa un token bazat pe blockchain-ul Stellar ce va permite companiilor să tokenizeze certificatele verzi și să le tranzacționeze liber.

Veridium, un start-up dedicat ecologiei și combaterii poluării, a declarat că profiturile obținute din vânzarea tokenului denumit ”verde” vor fi utilizate pentru a replanta 650 de kilometri pătrați de pădure tropicală în insula Borneo din Indonezia.

În prezent, există posibilitatea de a achiziționa certificate verzi, însă procesul de evaluare și tranzacționare este dificil, în timp ce tokenul ”verde” este fungibil și poate fi creditat și tranzacționat pe rețeau publică Stellar, eliminând astfel opacitatea procesului.

”Timp de ani de zile am încercat să găsim o soluție pentru a atenua impactul asupra mediului pe care îl au activitățile industriale, însă soluțiile anterioare au fost compleze și costisitoare”, a declarat Todd Lemons, co-fondatorul Veridium.

”Bunurile digitale ecologice pe care le-am dezvoltat permit companiilor și investitorilor instituționali să achiziționeze și să utilizeze certificatele verzi mult mai rapid și transparent.”

Inițiativa nu este un program pilot, ci este direct disponibilă în formă finală, deoarece este bazată pe experineța anterioară pe care IBM o are cu blockchain-ul Stellar. Tokenurile vor putea fi traznacționate direct pe platforma Stellar și sunt publice, ceea ce permite achiziționarea de către orice companie la nivel mondial.

”Utilizând un blockchain public și o rețea cu acces verificat, putem ajuta Veridium să creeze o piață sustenabilă care oferă beneficii atâr afacerilor cât și mediului”

a declarat vice-președintele diviziei blockchain a IBM, Bridget Van Kralingen.

”Acesta este un exemplu perfect al modului în care tehnologia blockchain revoluționează industrii diferite – în acest caz, prin stabilirea unei abordări mult mai eficiente și transparente a gestiunii certificatelor verzi, ceea ce va oferi posibilitatea companiilor și indivizilor să joace un rol importat în protejarea mediului”.