Săptămâna trecută, ICO-ul Protostarr s-a închis, după ce fondatorii lor au primit un telefon de la SEC. Startup-ul din Virginia se bazează pe o aplicație ethereum și le-ar fi permis utilizatorilor de Youtube și Twitch Casters să primească finanțări de la fani și investitori.

După ce ICO-ul a fost închis, aceștia au postat pe website-ul oficial un comunicat de presă:

”Pe 24 august 2017, am fost contactați de Comisia de Schimb și Securități a SUA, în legătură cu oferta inițială de monede a Protostarr. După ce ne-am consultat cu mai mulți avocați, am hotărât să întrerupem operațiunile și să returnăm ether-ii colectați în perioada de crowdsale

La fel ca mulți dintre susținătorii noștri, eram entuziasmați să fim o forță inovativă în acest spațiu de  creare de conținut și finanțarea sa. Din păcate, ca startup nu avem resursele necesare ca să dezvoltăm aplicați și să și contestăm decizia SEC legată de ICO-ul nostru și de interpretarea legislației securităților.

Cei care au plătit eter în perioada de crowdsale vor primi fondurile înapoi în adresa de portofel de pe care i-au trimis. Aceste adrese pot fi verificate pe blockchain-ul ethereum care este atașat la contractul ICO aici 

Nu au  avut consultanță legală înainte de a intra în ICO

Directorul Protostarr Joshua Gilson a spus că au fost contactați de SEC pe 24 august pentru  a da informații despre ICO și despre proiect în sine. În baza telefonului, a discutat cu mai mulți avocați despre informațiile cerute de instituție. Consultanții le-au spus că ar fi de preferat să închidă proiectul și să dea înapoi toate fondurile colectate în perioada de pre-vânzare de monezi. Protostarr urmează să dea banii înapoi tuturor investitorilor care au cumpărat fise înainte de 2 septembrie 2017.

Într-un mesaj postat pe forumul Bitcointalk, Joshua Gilson a scris:

”Vă mulțumim pentru înțelegere. Încercăm să ne asigurăm că returnarea fondurilor se face așa cum trebuie, pentru ca nimeni să nu mai piardă bani. Cel puțin ethereum valorează mai mult acum decât valora în timpul campaniei, așa că toată lumea primește înapoi mai mult decât a donat. Este totuși o situație nefericită. Simțeam că avem o idee nouă, care poate ajuta mulți oameni. Pentru că ICO-urile sunt acum în atenția SEC, ar fi trebuit să avem un departament legal foarte devreme. Nu ne-am fi permis acest lucru. Pierdem toți banii pe care i-am investit în acest proiect, dar vrem să ne asigurăm că susținătorii noștri sunt mulțumiți. Mergem mai departe, învățăm și lucrăm în continuare ca o echipă.”

SEC și reglementarea de monede

Finanțările ICO-urilor au depășit acum finanțările cu capital de risc. În 2017 au intrat în ICO-uri peste 1,2 miliarde de dolari. Acest lucru a adus proiectele în atenția autorităților. SEC a publicat recent un raport despre vânzările de jetoane. Instutuția comunica că unele dintre ICO-urile existente ar putea să fie clasificate ca securități. SEC i-a avertizat pe oameni să evalueze cu atenție ofertele ICO, pentru a identifica posibilele fraude și pentru a se asigura că nu cad pradă unei escrocherii. Acest lucru este cu atât mai important cu cât recuperarea fondurilor dintr-un ICO poate fi destul de anevoioasă.

Este posibil ca și alte ICO-uri să primească același apel

Între timp, Protostarr a confirmat pe Twitter că a dat înapoi toate fondurile primite. Nu sunt însă prima companie finanțată prin ICO luată în vizor de SEC. Andrew Chapin de la BenjaCoin a vândut și el jetoane sub formula de ICO, pentru a-și plăti campania publicitară. Acesta a scris o postare detaliată pe Medium despre un telefon neașteptat primit de la Mark Vilardo la SEC.

Cu toate acestea, Chapin spune că este încrezător că BenjaCoin nu este, după reglementările SEC, considerat securitate, chiar dacă este o monedă tranzacționată la schimburi.