Pentru că moneda bitcoin este un sistem de plată prietenos cu vânzătorii, înșelătoriile și tot felul de țepe sunt din păcate destul de comune. Sunt însă câțiva pași pe care trebuie să îi faci pentru a te proteja de acestea.
La o întâlnire din Barcelona pe tema infracțiunilor legate de bitcoin, Dave Jevans, care urmărește moneda bitcoin din 2011, a spus audienței că lipsa de informare este o provocare pentru toți utilizatorii.
”Criptomoneda are propria lume de infracționalitate și fraudă și trebuie să o explorăm pentru a o înțelege în următorii ani. Ne confruntăm astăzi cu tot felul de tipuri de fraudă, furt de date, spălare de bani și ransomware”
Țepe când faci tranzacții
În primul rând, niciodată nu intra într-o tranzacție bitcoin cu vreun individ fără protecția unei împuterniciri legale de încredere. LocalBitcoins.com face tranzacții P2P cu bitcoin destul de ușor și (relativ) sigur, având un sistem de împuternicire legală încorporat. Chiar și cu împuternicire legală poți fi păcălit atunci când un cumpărător pretinde că nu a primit produsul sau serviciul pentru care a plătit. Din păcate este o problemă destul de frecventă și de obicei rezultă într-o împărțire pe jumătate a fondurilor, dacă nu poți demonstra că ai trimis produsul. Dacă faci tranzacții doar cu utilizatori care sunt bine cotați, atunci cel mai probabil ești protejat de genul acesta de țepe.
Sunt multe site-uri care ridică suspiciuni în lumea bitcoin. Unele dintre acestea sunt portofele care nu inspiră încredere și care pur și simplu îți fură bitcoin-ii.
Țeparii de la schimburi de încredere
Alții se implică în ”țepe selective” permițându-ți să retragi sume mici, apoi îți îngheață contul atunci când vrei să retragi o sumă mai mare.
Altă tactică favorită de țepari este să îți ceară multe documente de verificare pe care pur și simplu nu ai cum să le dai. Când nu le poți pune la dispoziție documentele cerute de ei, îți îngheață contul și își fură bitcoin-ii. Am încercat la un moment dat să fac un schimb și mi-au cerut certificat de încorporare, pașaport, dovadă de adresă, factură de telefon, permis de conducere, buletin de identitate. Când am refuzat să le trimit aceste informații, au înghețat contul și au furat banii. Rețineți că furtul de identitate este cea mai răspândită infracțiune din lume. Niciodată nu trimiteți documente cuiva online.
Este foarte greu să faci diferența între site-uri legitime și unele care sunt puse pe țepe. Multe site-uri vor opera normal o perioadă de timp iar apoi vor începe să dea țepe. Unii vor fura doar din depozitele mari și foarte mari. Cea mai bună metodă de a te proteja este să nu vinzi sau să cumperi sume mari de bitcoin la un singur schimb. Folosește mai multe schimburi pentru a împărți riscul, apoi retrage toate fondurile pentru a le păstra în siguranță pe un portofel offline.
Chiar și cu schimburile mari, se întâmplă câte o înghețare a banilor pe care trebuie să îi retragi, sau există posibilitatea ca schimbul să dea faliment, ca în colapsul spectacular al MtGox. Un schimb mare nu înseamnă absolut deloc că este și sigur. De fapt, este chiar opusul.
Ai fost vreodată păcălit? Spune-ne cum s-a întâmplat, ca să știe întreaga comunitate cum să se ferească de țepe.