Tragedia grecească care nu se mai termină numită Eurozone se joacă cu focul și cu consecințele necunoscute în a scoate Grecia cu forța din Uniunea Europeană, sau plecarea sa de bună voie. Interesant este că, asemenea unui Deus Ex Machina, primul bancomat bitcoin a apărut în Atena exact la timp.
Patru opțiuni
Lecția clară învățată este că rețeta integrării politice și sociale înainte de cea economică are un gust amar. Deocamdată avem parte de mult zgomot și explicații complicate în legătură cu ce se va întâmpla.
În realitate, sunt doar patru opțiuni care au rămas în acest scenariu
1. Grecia se predă
2. Grecia face tranșee și cere mai multe concesii, Uniunea Europeană îi ascultă și este de acord.
3. Grecia intră în default, ceea ce poate însemna că Uniunea Europeană va deconecta de la aparate băncile comerciale din Grecia și restricții bancare masive vor rezulta probabil în colaps general al bazei monetare.
4. Grecia începe să printeze propria sa monedă pentru a ușura lovitura masivă a default-ului care va fi extrem de dureros la început și ar putea să ducă la hiperinflație.
Propunere de bailout
Cele mai recente știri din Atena vorbesc despre anunțatul referendum de pe 5 iulie propus de primului ministru Alex Tsipiras, care îi va întreba pe cetățeni dacă Grecia ar trebui să accepte propunerea de bailout oferită creditorilor străini/
Acest lucru intră în contradicție directă cu termenul limită (până la sfârșitul săptămânii) de care este nevoie pentru a bate palma și este o formulă prin care Grecia încearcă să obțină o extensie de timp. Așteptați-vă la artificii spre sfârșitul săptămânii.
Mai jos este o axă a timpului pentru evenimentele din Grecia din următoarea lună
Opțiunea 1 – Grecia se predă
Așa cum arată și graficul de mai sus, Grecia trebuie să plătească datorii de 1.6 miliarde de euro către IMF. Creditorii s-au oferit să dea drumul la 15.5 miliarde în fonduri, din care 1.8 miliarde ar fi disponibile imediat cu condițiea ca Grecia să facă imediat mai multe reforme.
Pentru a primi acești bani, Uniunea Europeană îi cere Greciei să taie din costuri și să ia măsuri de austeritate, care includ următoarele:
· Mai multe tăieri de pnesii și salarii – mai ales în sectorul guvernamental.
· Să scape de beneficiile speciale plătite pensionarilor cu pensii mici
· FMI vrea tăieri mai adânci ale costurilor acompaniate de plăți de taxe mai mari
· TVA mai mare care să includă medicamentele, facturile electrice, hotelurile și restaurantele
Între timp, Atena vrea un angajament concret pentru eliberarea de datorii, pe care creditorii nu o oferă. Asta este o pastilă amară pe care Grecia trebuie să o înghită, din moment ce Tsipiras a trecut la o platformă de evitare a tăierilor și taxelor mai mari. Acceptarea acestei propuneri ar face din Grecia o țară zombie care nu va putea să își controleze propria economie și destinul financiar. Cu toate astea, în realitate a renunțat la toate acestea când a intrat într-o unuine monetară defectuoasă.
Opțiunea 2 – Tranșeele
Grecia ar putea să refuze acceptarea termenilor oferiți și ar putea să ceară un alt set de reforme care sunt mai puțin stringente și nu sugrumă întreaga populație.
Ca alternativă, pot să refuze direct să accepte o înțelegere și să spere că Uniunea Europeană cedează, din moment ce se teme cu siguranță de implicațiile pe care default-ul Greciei le are, și anume faptul că ar putea deveni contagioasă. Conform multor analiști, defaultul Greciei poate să fie ținută sub control.
Publicația The Guardian a raportat că ”ministrul de finanțe eurozone și creditorii Greciei lucrează la planuri de măsuri de urgență pentru a îngrădi sistemul financiar al țării dacă prim ministrul grec Alexis Tsipras acceptă termenii dați de creditori pentru o extensie pe o perioadă de 4 luni a bailout-ului Atenei”
Să ne imaginăm că ieșirea Greciei poate să fie controlată este un vis frumos. Nu este până la urmă vorba despre Grecia ci despre celelalte țări care vor urma dacă Grecia pleacă (Spania, Italia și Portugalia). În luna septembrie urmează și alegerile din Spania, în care partidul de stânga, Podenos, conduce.
Spania a suferit o soartă similară cu Grecia de la intrarea în Uniunea europeană și este încă în plină recesiune. Este foarte probabil că și alte țări vor urma același model așadar acest lucru este un argument forte în negocierile duse de Grecia.
Opțiunea trei – intrarea în default
Anticipând reala posibilitate de intrare în default, oamenii s-au grăbit să retragă banii de la băncile grecești.
Așa cum arată și graficul de mai jos, asta se întâmplă de mai multă vreme și nu este datorată evenimentelor recente din Grecia. Depozitele au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, scăzând cu 3.7 miliarde de lire la 135.7 miliarde, conform datelor date de Banca Centrală Europeană.
Default-ul va avea implicațiile sale evidente – o prăbușire completă în rezultatele economice, eforturi pentru bănci, băncile comerciale grecești vor fi reconsiderate în raport cu Uniunea Europaenă, control al capitalului plasat pe cetățenii greci pe măsură ce băncile se confruntă cu implicațiile guvernului, rata de șomaj chiar și mai crescută și haos social complet.
Inflația va crește dramatic și ar putea chiar să cadă în hiperinflație pe măsură ce Banca Centrală Grecească va avea nevoie să printeze propria monedă, din moment ce trebuie să renunțe la EURO.
Graficele arată 1.4 milioane de șomeri (conform datelor oficiale) din populața de 10 milioane. Șomajul este la cel mai mare nivel din 2006 încoace și va crește exponențial în cazul unui default.
Grecia s-ar putea să aleagă să înghită pastila, așa cum a făcut și Islanda, ceea ce a dus la probleme pe termen scurt, dar în cele din urmă a dus la creșteri și la întoarcerea la un fel de normalitate economică.
Între timp, s-au făcut rapoarte ale băncilor. Conform unui articol CNBC scris de Holly Ellyatt și Everett Rosenfeld ”la câteva ore după anunțarea referendumului, au fost anunțate cozi interminabile la bancomate pe rețelele de socializare”
Primul bancomat bitcoin în Atena
Va fi interesant de văzut care e numărul aproximativ al grecilor care încep să folosească primul bancomat bitcoin în Atena în această săptămână.
Chiar dacă utilizarea bitcoin-ului ca monedă națională ar putea să fie o idee proastă pentru greci, folosirea sa ca alternativă pentru euro și dolar de teama defaultului ar putea să fie o strategie rezonabilă, pe măsură ce grecii intră în panica accesării banilor și încearcă să descifreze ce ar putea însemna controlul asupra capitalului.
Lumea va afla în curând ce uși se deschid. Ceea ce ar putea să nu fie la fel de clar, în ciuda rezultatelor, este consecința deciziei și impactul acesteia asupra întregii macroeconomii globale. Următoarele zile vor fi cu siguranță interesante.