Un cercetător a realizat o analiză a înșelătoriilor promovate pe Twitter prin intermediul așa-numiților scambots. Analiza sa relevă câteva concluzii deja cunoscute, dar și câteva elemente noi.

În primul rând, nimeni nu dă bani pe gratis. Anunțurile gen ”Trimiteți 0.5ETH și primiți înapoi 50 ETH” sunt întotdeuna false. Scambots se promovează unii pe alții, lăsând impresia că au existat utilzatori care au primit fondurile respectie.

vinde bitcoin

Din păcate, însă, utilizatorii fără experiență încă se lasă înșelați. De exemplu, o campanie recentă realizată pe twitter ce promova site-ul crypto-drop.org a reușit să acumuleze 0.164BTC de la cei naivi.

Companii si nume celebre din industrie

In foarte multe cazuri, sunt utilizate numele unor companii populare pe scena cripto – Coinbase fiind cea mai populară. In majoritatea cazurilor, utilizatorii sunt trimisi pe site-uri clonate precum www.coinbasepromo.net, www.coinbase-promo.com sau www.coinbase.promo.

Tweet-urile falsificate ale lui Binance și Vitalik Buterin par a fi o a doua alegere preferată a escrocilor.

Pentru a obține vizibilitate, aceste ”promoții” sunt transmise în cele mai multe cazuri ca reply la anunțuri oficiale ale exchange-urilor sau a personalităților cunoscute.

Analiza a identificat 52 de site-uri diferite folosite pentru promovarea acestor înșelătorii din doar 330 de mesaje de referință.

Un element nou remarcat este că, în foarte multe cazuri, în loc de text ce ar putea fi filtrat automat de Twitter, scambots utilizează acum imagini tip screenshot. Acestea par să provină de pe conturile oficiale de social media ale companiilor sau personalităților respective, în care este inserat un mesaj și site înșelător.

Din păcate, rețeaua socială nu a implementat încă un sistem de eliminare al acestui tip de mesaj. Fenomenul scambots se manifestă în majoritatea cazurilor când prețul criptomonedelor, în special al Bitcoin, înregistrează creșteri.

Singura metodă de combatere în prezent este raportarea mesajelor sau a utilizatorilor.