Cea mai mare bursă de contracte futures din lume, CBOE, a anunțat că a depus documentația necesară pentru a obține aprobare din partea SEC să vândă contracte Bitcoin ETF.

Aceasta este una dintre cele mai așteptate decizii de pe piața cripto în prezent, deoarece majoritatea analiștilor de pe piață o consideră un pas necesar pentru intrarea în joc a investitorilor instituționali.

În documentele depuse la Comisia de Supraveghere a Burselor și a Titlurilor de Valoare din SUA (SEC), CBOE declară că va investi în Bitcoin în numele companiilor și instituțiilor interesate.

”Conform Declarației de Înregistrare, Trustul va investi doar în Bitcoin. Activitățile Trustului se limitează la: emiterea de Baskets în schimbul numerarului și / sau al bitcoin depuse la Custodianul de numerar sau respectiv la Trust, ca contraprestație; achiziționarea de bitcoin de pe diverse burse, exchange-uri și prin tranzacții OTC; livrarea de numerar și / sau bitcoin în schimbul Baskets restituite pentru răscumpărare; menținerea polițelor de asigurare pentru Bitcoin deținute de Trust și asigurarea securității Bitcoin deținut de Trust.”

CBOE este cea de-a treia companie care solicită aprobare pentru vânzarea de Bitcoin ETF – în 2017, companiile SolidX și Gemini, deținută de gemenii Winklevoss, au depus cereri similare, care însă au fost respinse de SEC.

Motivația principală a refuzului a fost că astfel de produse implicau piețe nereglementate din Japonia și Coreea de Sud, ceea ce ar fi generat riscuri de manipulare a prețurilor.

De atunci însă, industria de criptomonede la nivel mondial a suferit schimbări drastice, guvernul Japoniei fiind unul dintre liderii inițiativelor de reglementare. Japonia a adus criptomonedele pe agenda de discuții a G20, susținând necesitatea unei mișcări de reglementare unitare la nivel internațional.

În mod similar, Coreea de Sud a făcut avansuri semnificate în implementarea de reguli pentru piața cripto, luna aceasta urmând să recunoască exchange-urile ca insitutții financiare licențiate.

Celălalt motiv oferit de SEC pentru refuzarea Bitcoin ETF a fost riscul pentru investitori datorat lipsei de polițe de asigurare, însă CBOE a menționat explicit în documentația depusă că va implementa sisteme de polițe de asigurare.

” În plus față de sistemul său de securitate, Trust va menține acoperirea globală de asigurare subscrisă de diverși asigurători. Scopul asigurării este de a proteja investitorii împotriva pierderii sau a furtului de mărfuri al Trustului. Asigurarea va acoperi pierderile de efecte secundare, printre altele, furt, distrugere, pierderile în tranzit, fraudă de calculator și alte pierderi ale cheilor private care sunt necesare pentru a accesa Bitcoinul deținut de Trust” se menționează în documentația depusă.

Așadar, Bitcoin ETF propus de CBOE are șanse mari de a fi aprobat de SEC, ceea ce ar genera un influx important de capital pe piața cripto din partea investitorilor de pe piața financiară tradițională.