Platformele care oferă oportunități de muncă freelance în domeniile existente există din plin, însă o nouă versiune a acestora își face loc pe piața cripto. De la site-urile de bug bounty pentru Ethereum precum Gitcoin și Bounties Network până la mai nou apăruta Bounty0x, aceste platforme oferă oportunitatea celor interesați să realizeze mici taskuri pentru companiile care activează pe piața cripto și să câștige criptomonede.

Pentru cei care nu au posibilitatea de a tranzacționa, site-urile de bug bounty oferă posibilități multiple – de la identificarea de vulnerabilități de cod până la servicii de marketing precum elaborarea de conținut sau postarea pe Twitter de a diverselor link-uri de interes.

Dacă pentru verificarea codurilor sunt necesare cunoștințe specializate, postările pe Reddit sau pe Twitter nu necesită o experiență deosebită, astfel încât oamenii ce trăiesc în țări unde veniturile sunt scăzute pot obține sume importante.

De exemplu, “Crypto Shaolin” trăiește în Africa Centrală și obișnuia să își câștige existența din vânzarea de băuturi răcoritoare turiștilor. După ce unul dintre aceștia i-a arătat ce înseamnă Ethereum, Crypto Shaolin a început să frecventeze Internet cafe-urile și s-a înscris pe site-ul Bounty0x, unde realizează taskuri minore, câștigând de zece ori mai mult. Scriitorul nigerian Ayobami Abiola are o poveste similară – scrie review-uri pe Reddit, pe forumuri și pe Facebook și câștigă în medie 1000$ pe an. Pentru mulți aceasta nu este o sumă mare, însă reprezintă dublul venitului mediu în această țară.

Bounty0x este specializată pe bounties care nu necesită studii specializate, ceea ce o face extrem de populară în rândul oamenilor cu venituri scăzute – are peste 30.000 de utilizatori înscriși.

”Oamnii din țările sărace sunt deseori excluși de pe paltformele de freelance internaționale din cauza faptului că nu au o educație formală și nu dețin conturi bancare. Pe platforma Bounty0x ei au posibilitatea de a realiza taskuri mărunte, precum re-tweeting sau scrierea unui review și primesc în schimb criptomonede în valoare de câțiva dolari”, explică directorul Bounty0x Pascal Thellman.

Dacă asta nu reprezintă mare lucru pentru cei din țările dezvoltate, pentru utilizatorii platformei înseamnă deseori diferența dintre sărăcie totală și o viață confortabilă.

În plus, platformele de acest tip oferă și oportunitatea de a învăța lucruri noi – scriitorul Abiola este de părere că activitatea de evaluare a proiectelor pentru care postează review-uri l-a ajutat să își dezvolte cultura generală și să se mențină la curent cu inovația.

Thellmann este de părere că platformele de cripto-bounties sprijină adopția criptomonedelor la nivel mondial, mai ales în zonele unde serviciile bancare sunt greu accesibile, declarând că în viitor, țările sărace vor înlocuit valutele fiat cu cripto.

”Credem că atunci când vom ajunge în acest punct, platfomele de bounty hunting bazate pe criptomonede vor depăși în popularitate site-urile de freelance tradiționale”.