În declarația sa anuală catre Securities and Exchange Commission (SEC)din SUA, banca a luat act de potențialul impact pe care ecosistemul cripto l-ar putea avea asupra procesării plăților în cadrul secțiunii “factori de risc”, spunând că instituția ar putea fi perturbată de tehnologia emergenta.

Banca a scris:

“În plus, atât instituțiile financiare, cât și concurenții nebancari se confruntă cu riscul ca procesarea plăților și altor servicii să poată fi perturbate de tehnologii, cum ar fi criptomonedele, care nu necesită intermediere. Tehnologiile noi au cerut și ar putea cere JPMorgan Chase să cheltuiască mai mult pentru a modifica si/sau adapta produsele pentru a atrage și a păstra clienți, sau pentru a concura cu produsele și serviciile oferite de concurenții săi, inclusiv companiile de tehnologie “.

Comentariile JP Morgan Chase le reiau pe cele făcute în comunicarile anuale de Bank of America (BoA) și Goldman Sachs. Ambii giganți financiari au inclus, de asemenea, criptomonedele în secțiunile factorilor lor de risc, deși din motive diferite.

La fel ca JPMorgan Chase, BoA a menționat că clienții ar putea alege să utilizeze monedele digitale în locul serviciilor bancare tradiționale, iar competiția cripto ar putea forța institutia să adopte noi tehnologii.

Goldman Sachs a făcut o abordare similară, spunând în depunerea sa că societatea ar putea deveni “expusă riscurilor legate de tehnologia distribuită a registrelor” datorită modului în care clienții se îndreaptă către noi produse financiare.

Cu toate acestea, BoA a inclus, de asemenea, preocupări legate de respectarea reglementărilor privind combaterea spălării banilor și a cunoașterii clienților, având în vedere lipsa supravegherii reglementate a criptomonedelor.

Aceasta este prima dată când JPMorgan a inclus criptomonedele în raportul său anual – termenul neaparand în anii precedenți. Declarația este notabilă atât datorită momentului aparitiei, cât și pentru că nu cu mult timp în urmă, directorul executiv al băncii, Jamie Dimon, a numit Bitcoin – o “fraudă”, spunând că piețele criptomonedelor erau “o bula” care se va sparge în cele din urmă.

Chiar daca mai târziu a spus că a regretat comentariile, el nu și-a retras viziunea asupra unei eventuale prăbușiri iminente.