Ghidul, publicat marți, pozitioneaza Germania in antiteza cu SUA, în care Serviciul de Venituri Interne tratează Bitcoin ca proprietate în scopuri fiscale – ceea ce înseamnă că, dacă un american cumpără o ceașcă de cafea cu bitcoin,tranzactia este tehnic considerata o vânzare de proprietate și potențial subiect la impozitul pe câștigurile de capital.

În schimb, Germania va considera că este vorba de echivalent la moneda de plata în scopuri fiscale atunci când este utilizat ca mijloc de plată, potrivit unui nou document.

Bundesministerium der Finanzen s-a orientat in concordanta cu o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2015 privind taxele pe valoarea adăugată (TVA).

Decizia instanței creează un precedent pentru ca statele membre ale Uniunii Europene să impoziteze Bitcoin, oferind în același timp scutiri pentru anumite tipuri de tranzacții.

În special, noul document german a justificat deciziile sale fiscale, considerând criptomonedele drept o metodă legală de plată, precizând:

“Monedele virtuale (criptomonede, de exemplu, Bitcoin) devin echivalente cu mijloacele legale de plată, în măsura în care au fost acceptate de catre cei implicați în tranzacție ca un mijloc contractual de plată alternativ.”

Din punct de vedere fiscal, aceasta înseamnă că conversia bitcoin într-o monedă fiat sau invers este “un avantaj diferit impozabil”. În cazul în care un cumpărător de bunuri plătește cu Bitcoin, un articol din Directiva UE privind TVA va fi aplicat la prețul mărfii in Bitcoin la momentul tranzacției, așa cum a documentat vânzătorul, conform documentului.

Cu toate acestea, conform deciziei UE, actul real de conversie a criptomonedei la fiat sau invers este clasificat drept “furnizare de servicii” și, prin urmare, o parte care acționează ca intermediar pentru schimb nu va fi impozitată.

Comisioanele de plată trimise furnizorilor de servicii de exchange sau a altor servicii pot, de asemenea, să fie impozitate, conform documentului.

Alte aspecte ale ecosistemului cripto nu vor fi impozitate. Recompensele minerilor nu vor fi impozitate, deoarece serviciile lor sunt considerate a fi voluntare, conform documentului.

În mod similar, operatorii de schimb valutar care cumpără sau vând bitcoin (criptomonede) în nume propriu ca intermediari vor primi o scutire de impozit, deși un schimb care operează intr-o” piață tehnică “nu va primi o astfel de scutire.