Asociația Piețelor de Capital și Tehnologiei din Elveția (CMTA) a publicat noi standarde privind combaterea spălării banilor (AML) pentru activele digitale și tehnologia DLT.

CMTA este o asociație independentă non-profit, înființată la Geneva la începutul acestui an. Scopul acesteia este de a promova adoptarea DLT, cum ar fi blockchain, și activele digitale pe piețele financiare.

Crearea sa a fost o inițiativă comună a băncii online Swissquote, furnizorului de software de piață Temenos și a celei mai mari firme de avocatură din țară, Lenz & Staehelin.

Potrivit CMTA, standardele recent publicate sunt menite să

“clarifice […] măsurile care trebuie luate pentru a se conforma reglementărilor elvețiene împotriva spălării banilor și finanțării terorismului”.

In opinia secretarului general al CMTA Fedor Poskriakov, documentul este destinat să ofere

“calea pentru o tokenizare compatibilă a activelor financiare”.

Documentul este împărțit în două părți. Prima descrie standardele de conformitate pentru emitenții de active digitale, indiferent dacă aceștia se desemnează oficial ca ICO sau nu. A doua parte se adresează băncilor elvețiene, dealerilor de securities și altor intermediari care ar dori să intre în relații de afaceri cu emitenții de active digitale ori cu investitorii ale căror practici comerciale implică “o expunere materială” la activele digitale și/sau DLT.

Este important de menționat

că standardele nu sunt obligatorii și nu au statut formal de regulă. Cu toate acestea, CMTA a afirmat că acestea “reprezintă un consens” de bune practici între experții din sectorul financiar cu privire la activitatea în noul spațiu digital.

CMTA subliniază faptul că orientările au fost elaborate pe baza unei serii de cadre legislative. Printre acestea se numără Legea elvețiană de combatere a spălării banilor (AMLA), Ordonanța elvețiană privind spălarea banilor (AMLO), Ordonanța FINMA privind spălarea banilor (AMLO- FINMA) și alte legi privind codul de conduită al băncilor elvețiene și cerințele de “due diligence”.

Elveția nu este singura țară care a adoptat astfel de standarde recent. Săptămâna trecută,Grupul de Acțiune Financiară a anunțat că și-a actualizat standardele privind monedele digitale pentru a se asigura că sunt supuse regulamentelor AML și CFT.