Reuniunea G20 a început în Buneos Aires, Argentina, iar comunicatul oficial include o solicitare oficială pentru recomandări de reglementare din partea autorităților financiare de reglementare. De altfel, directorul Băncii Centrale a Argentinei a declarat că este nevoie ca liderii mondiali să examineze cu atenție domeniul cripto înainte de a emite legi.

În document, liderii mondiali denumesc criptomonedele ”cripto-assets” (bunuri digitale), ceea ce înseamnă că se referă la ele ca bunuri, nu ca monedă. De asemenea, este subliniat ”avansul tehnologic” din spatele criptomonedelor, care are potențialul de a ”îmbunătăți eficiența și incluziunea sistemelor financiare și economice la nivel internațional”.

După cum autoritățile financiare naționale au exprimat anterior, principalele aspecte ce trebuie luate în considerare când vine vorba de protecția consumatorilor și a investitorilor sunt potențialul pericol de implicare în spălare de bani, evaziune fiscală, integraitatea piețelor și finanțarea terorismului.

”Bunurile digitale nu au atributele esențiale ale valutelor fiat. La un moment dat este posibil să aibă influență asupra stabilității financiare. Ne asumăm obligația de a implementa standardele FATF (Grupul de lucru pentru acțiune financiară) așa cum se aplică ele bunurilor digitale, astfel încât așteptăm evaluarea grupului de lucru pentru a asigura implementarea acestor standarde la nivel global. Solicităm autorităților naționale care supraveghează piețele financiare să continuie monitorizarea bunurilor digitale și a riscurilor generate de acestea pentru a evalua necesitatea de a adopta măsuri multilaterale.”

Nu toate țările sunt de acord cu această abordare – de exemplu, președintele Băncii Centrale a Braziliei a declarat pentru ziarul local El Cronista că Brazilia nu va reglementa criptomonedele.
Comunicatul confirmă că reglementările vor fi adoptate în curând:

”Solicităm Consiliului de Stabilitate Financiară FSB, în colaborare cu celelalte autorități naționale, să realizeze un raport asupra bunurilor digitale până în iulie 2018.”
Concuziile reuniunii liderilor mondiali confirmă pozițiile declarate ale șefului FSB și a guvernatorului Băncii Angliei, care au afirmat că monedele digitale ”nu reprezintă un risc la adresa stabilității financiare globale în prezent.”