Orașul elvețian Zug, cunoscut drept ”Crypto Valley” datorită numeroaselor companii blockchain înregistrate în regiune, a anunțat că a finalizat cu succes un test de vot prin intermediul unei platforme blockchain.

În luna iunie, orașul a anunțat că intenționează să creeze o platformă de votare online bazată pe tehnologia blockchain care să stocheze atât datele de identificare ale rezidenților, cât și opțiunile electorale ale acestora. De altfel, Zug a început să emită identități digitale pentru locuitori încă din iarna anului trecut, iar în prezent evaluează modurile în care tehnologiile noi pot eficientiza procesul de guvernare.

În cadrul acestui proiect de vot, locuitorii au susținut că doresc să aibă opțiunea de a-și înregistra declarațiile fiscale online, precum și să își plătească taxele de parcare sau pentru a împrumuta cărți de la bibliotecă prin intermediul identității digitale.

Conform declarațiilor autorităților locale, această opțiune a fost aleasă deoarece tehnologia blockchain oferă un sistem de vot mai sigur și mai puțin susceptibil la manipulări.

Platforma a fost realizată în colaborare cu compania de software Luxoft și cu departamentul de științe ale computerelor de la Universitatea de Științe Aplicate din Lucerne.

Spre deosebire de alte sisteme de votare electronică, procesul de votare din orașul Zug nu a avut loc printr-un singur server central, ci a fost distribuit prin intermediul blockchain pe mai multe calculatoare.

Directorul de dezvoltare al Luxoft, Vasily Suvorov, a declarat:

”Există preocupări legate de votul electronic, deoarece votarea este un mecanism fundamental pentru votul direct … De aceea considerăm că această tehnologie nu ar trebui să aparțină unei singure companii. Vom construi platforma de e-vot “Open Source”, astfel încât oamenii să înțeleagă ce este tehnologia și cum funcționează. Vrem să încurajăm mai mulți oameni să dezvolte aplicații bazate pe blockchain pentru guvernele din întreaga lume “.

Elveția nu este singura țară care analizează aplicabilitatea acestei tehnologii pentru votare – Estonia a derulat în luna martie o conferință referitoare la utilizarea blockchain în alegeri, iar filiala locală a Nasdaq a anunțat că a derulat cu succes un proiect pilot de vot pe blockchain la care au participat deținătorii de acțiuni ai companiei.