Un raport publicat de cercetătorii germani susține că softul Coinhive minează 1200 Monero pe lună. Prin comparație cu celelalte metode de minare, ce înregistrează scăderi în profitabilitate, Coinhive pare să o ducă destul de bine.

Conform studiului, în această primăvară Coinhive a minat în medie 1200 XMR pe lună, ceea ce însemna 250.000$ la momentul respectiv.

Raportul a fost publicat de cercetătorii de la Universitatea Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) Aachen din Germania.

Aceștia au analizat site-urile din top 1 milion creat de Alexa pe domeniile .com/.net/.org. Concluzia a fost că mai puțin de 0.08% dintre aceste site-uri conțin minerul Coinhive, însă 82% dintre versiunile minerului nu sunt detectate de cea mai populară extensie anti-minare Chrome, No Coin.

Din acest motiv, cercetătorii RWTH au optat pentru utilizarea sistemului Webassembly fingerprinting pentru identificarea site-urile ce conțin scripturi de minare.

Bazat pe Javascript, minerul Coinhive utilizează o parte din puterea de procesare a computerelor pentru a mina Monero în timp ce utilizatorul folosește internetul.

Scriptul a fost lansat în 2017 și a avut ca scop inițial oferirea unei alternative la reclame pentru vizitatorii site-urilor. Dezavantajele sunt că încetinesc viteza computerelor și cresc consumul de curent electric, scurtând durata de viață a echipamentelor mobile.

Datele statistice colectate ne arată că

Oficial, 30% dintre criptomonedele minate cu scriptul oficial sunt transferate dezvoltatorilor codului. Se extimează că scriptul Coinhive minează 1.18% dintre blocurile Monero la o rată de hash de 5.5 Mh/S.
Fiind o tehnologie open-source, Coinhive a fost frecvent preluat și modificat pentru a transfera XRP minate în portofele independente de compania oficială.

Hackerii instalează frecvent scripturi modificate pe pagini oficiale guvernamentale sau în extensii de browser, fără a notifica vizitatorii. Recent, în Brazilia a fost semnalată instalarea unei versiuni a scriptului inclusiv în routerele MikroTik.

Raportul TWTH susține însă că versiunea oficială Coinhive este folosită de 75% dintre site-urile ce au instalat script de minare.