În timp ce bitcoinul continuă să se dezvolte, industria mineritului monedelor virtuale este de asemenea în floare. Conform publicației Wccftech, magazinele care vând plăci video au rafturile golite, iar în unele cazuri plăcile ajung să coste chiar triplu.

Cerere uriașă de GPU

În perioada timpurie, între anii 2010 și 2013, plăcile video erau componente foarte prețioase pentru mineritul de bitcoini. În acea vreme, furnizorii rămâneau constant fără plăci video pe stoc, indiferent că erau produse de AMD sau de Nvidia. Ulterior minerii s-au reorientat spre dispozitive ASIC, care oferă o putere de procesare mult mai mare decât plăcile video. În orice caz, analiștii de pe piața IT prevăd că urmează o explozie a vânzărilor de plăci video, determinate de numărul tot mai mare al minerilor de criptomonede.

Publicația Wccftech a detaliat că situația de față, în care este dificil de găsit vreo placă video, fie ea marcă AMD sau Nvidia, nu s-a mai întâmplat de mulți ani. Doar în perioada de început a mineritului, și doar în unele regiuni se întâmpla ca retailerii să nu aibă aceste produse pe stoc. Este posibil să asistăm la o creștere a prețurilor plăcilor video.

“Plăcile video produse de AMD nu se mai găsesc pe rafturi în magazinele din multe țări”, anunță sursa citată. “Nebunia mineritului nu afectează doar magazinele din S.U.A., fenomenul devenind global. Plăcile video din seria 500RX nu se mai găsesc aproape nicăieri în lume. În timp ce majoritatea retailerilor din Europa și din America de Nord au stocurile goale, puținii rămași mai au doar câteva bucăți nevândute încă.”

Mulțumim minerilor!

Căutarea de plăci video conduce la aceleași rezultate și dacă este făcută în mediul online. Cei mai mulți retaileri au foarte puține plăci video sau chiar deloc. Unele magazine online cum ar fi Ebay vând plăcile la suprapreț, iar cererea este și acolo mare.

Web site-ul Tom’s Hardware anunță că mulți consumatori se plâng de lipsa plăcilor video la comercianți. Într-un thread numit “Rx570 sold out – thanks, Bitminers,” un utilizator care încerca să își construiască acasă un PC a rămas fără placă video:

“Când am plasat comanda pentru PC-ul pe care doream să îl construiesc în jurul unui procesor Ryzen 1700, am aflat cu stupoare că nu se mai găsesc plăci video AMD RX 570 / 580 în toată Germania și nici nu vor fi pe stoc până spre finalul verii. Aparent, situația este determinată de cererea mare de plăci video din partea minerilor (dar de ce doar plăci AMD???).”

Utilizatorii au spus că respectivele plăci nu mai pot fi găsite nicăieri, nu doar în Germania. Plăcile grafice produse de AMD au un hashrate mai mare, fiind astfel mai bune pentru minerit.

Mineritul crește exponențial

În timp ce plăcile video devin o raritate în magazine, nici disponibilitatea ASIC-urilor nu este una prea mare. În lume există doar câțiva producători de dispozitive ASIC, cum ar fi Bitmain, Canaan și Bitfury. Uneori se întâmplă ca și aceste companii să nu mai aibă produse pe stoc sau să anunțe perioade foarte mari pentru transport.

Pe lângă mineritul de bitcoin și ethereum, în prezent și minerii de altcoinuri au venituri substanțial mai mari decât în orice altă perioadă. Astfel fac această activitate extrem de profitabilă pentru toate părțile implicate.

Sursa – News.bitcoin.com