Producătorul de hardware pentru jocuri Razer a anunțat relansarea programului de loialitate prin introducerea tokenurior Razer Gold și Razer Silver. Compania oferă de asemenea și o aplicație de minare pentru desktop.

Înființată în 2005, aceasta a devenit un producător de hardware și software de top din SUA, Europa și China. Platforma software a companiei are peste 50 de milioane de utilizatori. În primele șase luni ale anului 2018, veniturile companiei au fost de 274,2 milioane de dolari.

Compania și-a relansat sistemul de recompense nativ și creditele virtuale Razer zGold și Razer zSilver. Lansate în 2017, monedele virtuale au câștigat ulterior peste 5 milioane de utilizatori. Compania le-a redenumit Razer Gold și Razer Silver, ce pot fi utilizate pentru achizițioanrea de produse, reduceri și vouchere.

Compania a lansat și o aplicație desktop numită Razer SoftMiner, care utilizează puterea de procesare nefolosită a unităților de procesare grafică (GPU). Prin rezolvarea de puzzle-uri bazate pe blockchain, utilizatorii pot primi tokenuri Silver în funcție de durata de funcționare a aplicației SoftMiner și de puterea de procesare a PC-urilor. În prezent, sistemul se află în testare beta și este folosit de 5000 de utilizatori pe săptămână.

SoftMiner a fost construit folosind același sistem ca GammaNow, o aplicație desktop similară care recompensează utilizatorii pentru predarea puterii de procesare GPU neutilizate.

Cât de eficientă este aplicația?

Reacția comunității la anunț nu a fost pozitivă. ZDNet a subliniat că estimarea Razer de a cîștiga 500 tokenuri Silver la fiecare 24 de ore înseamnă că va dura 196 de zile pentru a câștiga suficient pentru a cumpăra un joc. Achiziționarea hardware-ului companiei ar dura chiar mai mult, Razer Huntsman Elite necesitând 456 de zile de minare.

Iar această estimare este una extrem de pozitivă, deoarece șansele ca un utilizator să obțină 500 tokenuri Silver pe zi scad cu cât mai mulți participă la program.

Cu siguranță, compania câștigă mult mai multe criptomonede prin utilizarea puterii de procesare a utilizatorilor. Comentatorii subliniază că este o rată de schimb ridicol de mică pentru obținerea tokenurilor de loialitate. Dacă sunt luate în calcul și costurile de energie asociate cu mineritul, activitatea se poate dovedi păguboasă. Până când cineva câștigă suficiente tokenuri Silver pentru a cumpăra ceva, ar putea pierde bani.

Un astfel de sistem ar putea părea o modalitate ușoară pentru proprietarii de computere de “gaming” de a câștiga venituri suplimentare. Din păcate, scăderea prețurilor criptomonedelor a generat mari dificultăți în industria de minare specializată. Ca urmare, minerii amatori cu GPU au șanse extrem de mici să obțină câștiguri semnificative, chiar dacă utilizează software dedicat.