Halvingul Bitcoin a început deja să își arate efectele. În ciuda scăderii de preț din 10 mai, criptomoneda a început să crească din nou. În prezent, Bitcoin se tranzacționează la peste 9300$, depășind pragul pshiologic de 9000$.

În ciuda acestui fapt, unii analiști sunt de părere că, pentru a menține un trend ascendent, BTC trebuie să treacă de pragul de 9500$. Având în vedere că interesul public pentru criptomonede a început din nou să crească, această evoluție este foarte posibilă. Bursele nu o duc prea bine – indicele S&P a scăzut cu 12% anul acesta, în timp ce Bitcoin a crescut cu peste 20%. Asta înseamnă că investitorii sunt din ce în ce mai dispuși să includă criptomoneda în portofoliu pentru a-și crește profiturile.

Creșterea taxelor de tranzacție in reteaua Bitcoin

Unul dintre efectele imediate ale reducerii recompensei de bloc a fost însă creșterea taxelor de tranzacție. Conform Bitinfocharts, acestea au crescut cu 10.59% a doua zi după halving. Analistul Larry Cernak a anunțat pe Twitter că veniturile din taxele de tranzacție obținute de mineri au crescut cu 10%.

Acesta este un prim pas în evoluția ecosistemului Bitcoin – reducerea recompenselor de bloc va forța minerii să își îmbunătățească eficiența pentru a menține profitabilitatea.

Potrivit lui Alejandro De La Torre, VP al mining pool-ului Poolin, minerii care alcătuiesc între 15% și 30% din rata de hash a rețelei BTC sunt deja în proces de închidere. Cei mai afectați sunt cei ce utilizează echipamente de minare „de generație veche”, precum Antminer S9 de la Bitmain, cu costuri mai mari de energie electrică.

Tranzactioneaza Bitcoin si Ethereum folosind vTrader!

Până în prezent, rata de hash BTC a scăzut cu 24% – de la 137 EH/s înainte de halving la 104 EH/s. Minerii au migrat spre alte rețele SHA-256, precum BCH și BSV – ratele de hash ale acestor criptomonede au început să crească.

Conform bitinfocharts, rata de hash a Bitcoin Cash a crescut cu peste 90%, de la 1,43 EH/s în 10 mai la 2,74 EH/s în 13 mai. Rata de hash a BSV a crescut și de la 1,1 EH/s la 1,78 EH/s.

CryptoZZ