Guvernul Republicii Uzbekistan a comandat o creștere de 300% a tarifelor la energie electrică pentru minerii de criptomonede.

Conform unui anunț din 27 septembrie, Cabinetul de Miniștri al Republicii Uzbekistan a decretat că minerii de criptomonede trebuie să plătească de trei ori mai mult tarifele existente la electricitate.

vinde bitcoin

Dispoziția urmează un decret din 22 august 2019 al președintelui Shavkat Mirziyoyev intitulat „Cu privire la măsurile accelerate pentru îmbunătățirea eficienței energetice a sectoarelor economice și a sferei sociale, implementarea tehnologiilor de economisire a energiei și dezvoltarea surselor regenerabile de energie” și motivarea în continuare a utilizării raționale a energiei electrice de către consumatori.

Abordarea Uzbekistanului de cripto și blockchain

În septembrie anul trecut, Mirziyoyev a dispus înființarea unui fond de dezvoltare a blockchain-ului de stat numit „Digital Trust”. Obiectivul principal al fondului este de a integra blockchain-ul în diferite proiecte guvernamentale, inclusiv în domeniul sănătății, al educației și al zonelor culturale. Organizația va fi responsabilă pentru investițiile internaționale în economia digitală uzbekă.

La începutul aceleiași luni, a intrat în vigoare un decret prin care se legaliza tranzacționarea criptomonedelor –se eliminau taxele – și mineritul a venit in forta. Potrivit legii, afaceristii străini pot tranzacționa criptomonedele în Uzbekistan numai prin crearea unei filiale în țară.

Legea specifică, de asemenea, o cerință de capital minimă de aproximativ 710.000 USD pentru a infiinta un exchange cripto. Mai mult, traderii cripto nu vor avea obligatia de a se conforma reglementărilor pieței bursiere uzbece și vor fi exonerați de obligația de a plăti impozite pe veniturile din tranzacționare.

Reglementarea miningului în alte țări

În iunie, guvernul iranian a anunțat că va reduce puterea pentru companiile de minare cripto până la aprobarea prețurilor la energia nouă. Se pare că Ministerul Energiei din Iran a dezvăluit că țara a înregistrat o creștere de 7% a consumului de energie electrică într-o perioadă lunară care s-a încheiat pe 21 iunie 2019. Ministerul consideră că surplusul a fost cauzat de numărul tot mai mare de activități miniere criptografice din țară.