Rata de hash din rețeaua Bitcoin a atins niveluri record în luna iunie, continuând trendul ascendent din acest an fără a fi afectată de evoluția descendentă a prețurilor. În opinia analiștilor de pe piață, prețul Bitcoin va urma același trend, deoarece semnalizează faptul că interesul public este în continuă creștere.

Datele publicate de blockchain.info confirmă că rata de hash (puterea de calcul) din rețeaua Bitcoin a crescut cu 15% în iunie, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți participanți se alătură rețelei.

Max Keiser, jurnalist și fost trader pe WallStreet, a afirmat pe Twitter că ”Prețul urmează trendul de hashrate încă de când BTC era 3 dolari. Dacă nu înțelegi acest fapt, atunci nu înțelegi Bitcoin”.

Nu doar rata de hash a avut un trend ascendent – comisioanele de tranzacție și mempool s-au îmbunătățit de asemenea, în parte datorită faptului că mulți actori de pe piață au adoptat SegWit (în prezent, are o rată de suport de 40% pentru tranzacțiile cu Bitcoin).

Tehnologia din spatele Bitcoin este în proces de optimizare – rețeaua Lightning a început să fie implementată și are în prezent mai multe noduri decât întreaga rețea Bitcoin Cash – aproximativ 2250, cu o capacitate de gestionare de aproximativ 150.000$ per ansamblu.

Când vine vorba de evoluția prețurilor, președintele Blue Line Futures, brokerul Bill Baruch, subliniază faptul că volatilitatea Bitcoin a ajuns la cele mai mici niveluri din ultimul an, ceea ce semnalează că a atins nivelul minim.

În opinia sa, creșterea abruptă a valorii Bitcoin din decembrie anul trecut s-a datorat speculațiilor de pe piață, mai ales după ce bursele CME și CBOE au lansat contractele Bitcoin Futures, determinând o creștere artificială a valorii.

De altfel, Tom Lee de la Fundstrat a susținut că expirarea contractelor futures au fost principalul motiv pentru scăderea prețurilor din perioada 10-15 iunie.

În prezent însă, situația s-a normalizat, astfel încât, în opinia lui Baruch, după trendul descendent din ultimele 6 luni, Bitcoin are potențialul să depășească nivelul de 11.300$ în perioada următoare.