Prezentare Bitcoin – Ce este Bitcoin?

Bitcoin este o monedă digitală descentralizată. Adică vorbim despre o economie digitală, pe calculator, care nu este emisă de o bancă centrală sau de un lider care să o controleze. O să le iau pe rând:

  • Bitcoinul este monedă digitală – adică toată economia, toate regulile, se bazează pe un protocol computerizat. Este controlat de un protocol open-source, la care toată lumea poate avea acces.
  • Bitcoinul este descentralizat. Asta înseamnă că nimeni nu se află la vârf să ia niște decizii care influențează prețul, inflația și așa mai departe. Este practic o monedă democratică. Dacă există o schimbare de care are nevoie protocolul, atunci se organizează un fel de vot. Să zicem că un dezvoltator vrea să adauge ceva nou la protocolul bitcoin. Scrie codul, îl pune pe GitHub, de unde utilizatorii de bitcoin pot să îl descarce. Dacă mai mult de 50%+1 din utilizatori descarcă acel cod, atunci el devine parte oficială din protocolul bitcoin

Pentru prima data in limba romana – Moneda bitcoin explicata de Satoshi Nakamoto

Bitcoinul se poate folosi ca stocare de valoare sau ca transport de valoare

  • Ca stocare de valoare pentru că prețul lui crește constant. Are ups and downs, pumps and dumps, ca orice alte active, dar per total prețul crește datorită adoptiei si a faptului că există o cantitate limitată de bitcoini care vor apărea în total pe piață, de 21 de milioane. Cu cât cererea este mai mare, cu atât prețul crește. Până acum popularitatea bitcoinului a crescut constant, deci și prețul a crescut în aceeași măsură. Cei care in anul 2015 au cumpărat un bitcoin la prețul de 300 de dolari, astăzi îl vând la prețul de 6600 de dolari.

chart-1

chart

chart-2

chart-3

Prezentare Bitcoin

Ce trebuie observat in aceste grafice este ca valoarea minima dintr-un an a crescut de 4 ori in anul urmator!!!

Cumpara sau vinde Bitcoin 

  • Spuneam că este interesant ca transport de valori. Să zicem că vrei să trimiți bani din străinătate în țară, sau invers. Prin bănci, se percep taxe la fiecare operațiune, sub formă de comisioane. Bitcoinul are un comision mai mic indiferent cât de mică sau de mare este tranzactia. Deci scapi de o serie de comisioane bancare, trimițând banii prin blockchain.

Minatul de Bitcoin

Minarea este procesul prin care se genereaza bitcoin. Practic, tu trebuie să consumi curent și să oferi putere de procesare rețelei și ești răsplătit cu bitcoin. Ai consumat curent , ai pus putere de procesare în rețea,  primești o dovadă de lucru și o recompensă în bitcoin.

La început se putea mina cu calculatorul(PC), pentru că dificultatea de minare era mică. Adică, în competiția pentru același bitcoin erau mai puțini participanti. Atunci se putea mina cu calculatorul(PC) pe profit. Pe măsură ce a trecut timpul, dificultatea de minare a crescut, și s-a ajuns în situația în care minatul cu calculatorul(PC) nu mai este profitabil.

A doua etapă a fost apariția pool-urilor de minare. Adică, mai mulți oameni făceau o chetă de resurse și minau împreună pentru bitcoini.

Cu timpul au apărut aparatele de minare, care nu fac altceva decât să consume curent și să ofere putere de procesare rețelei, generând bitcoini mai eficient.

Prezentare Bitcoin

Asa arata un miner Bitcoin. Este vorba despre antminer s9 cel mai profitabil miner Bitcoin

Portofelul Bitcoin

Portofelul bitcoin este un mediu digital. Trebuie sa înțelegem ce este bitcoinul și să nu ne așteptăm să ne dea nimeni bancnote fizice pe care scrie 100BTC. Deci bitcoinul este o bucată de informație, iar portofelul o stochează sub formula x are atâția bitcoini. În portofel se înregistrează tranzacțiile pe care tu le faci și le ține minte. Ai primit atâția bani în luna august, ai cumpărat bitcoini în vară și i-ai vândut în decembrie, ai cumpărat electronice în noiembrie. Toate astea se stochează în portofelul tău electronic, care este un număr de serie asociat ție. Adică, este ca un cont bancar. La bancă ai depus atâția bani în luna februarie, ai plătit cu cardul la hypermarket, ți-ai plătit facturile și așa mai departe. Și băncile la fel, stochează informația, doar că acolo, ca să-ți stocheze informația îți cere și comision. Portofelul bitcoin îți înregistrează finanțele fără să plătești comision de administrare.

Asta e cardul tau de economii de acum înainte, și trebuie să îl tratezi ca atare. Stii ce se întâmplă? Mulți nu tratează chestia asta cu seriozitate. Eu pățeam chestia asta și cu cardul, când l-am folosit prima dată. Mă duceam să fac cumpărături, dacă plăteam cu bani cash, mă durea sufletul, dacă băgam cardul aveam impresia că nici n-am plătit, mă simțeam ca un hacker. Nu e așa. Aștia sunt bani oameni buni! Și sunt sume mari, care cu timpul devin și mai mari din cauză că bitcoinul crește în valoare. Deci nu vă jucați cu parola/cheia privată, că o să vă pară rău in viitor.

Prezentare Bitcoin

Acum, hai să vedem cum se leagă portofelul bitcoin de identitatea ta. Bitcoinul este pseudoanonim. Adică, se generează un număr de serie (1Lc6M9CkRTJ1cxPWqZX7GKqtk3znAM3JMZ), care nu are nici o legătură cu identitatea mea ca persoană. Eu sunt Ike,  nicăieri nu vedeți numele meu aici. Dacă eu mâine îmi cumpăr 30 de perechi de schiuri în bitcoin, nu are habar nimeni că EU, Ike, mi-am cumpărat 30 de perechi de schiuri. Tranzacția se înregistrează în schimb, într-un registru public. Eu, număr de serie xyz, am plătit o sumă de 5  BTC către numărul de serie zyx, care e asociat cu un magazin de echipamente sportive. Dacă mâine, același număr de serie face plata către un site de jocuri de noroc, atunci cineva poate să tragă concluzia – tipul ăsta care are numărul de serie xyz e pasionat de ceva sport și sparge bani la păcănele. Înțelegeți unde bat? Deci, da, Bitcoin este anonim, dar tranzacțiile pe care le faci de pe același portofel se înregistrează împreună. Așa că nu o să dai adresa ta publică de pe un portofel de pe care plătești la jocuri de noroc unui investitor serios. E bine să îți generezi mai multe adrese de tranzacții pe care să le administrezi diferit, dacă chiar vrei să rămâi anonim.

În plus, chestia asta cu anonimitatea ține atâtat timp cât sti ce faci.

Schimburile de Bitcoin

Schimbul de Bitcoin se face in exchange sau la bancomat, la fel cum faci un simplu schimb de euro sau dolari. In Romania  exista mai multe schimburi legale, care sunt inregistrate in Ro si platesc taxe.

Lista cu toate schimburile de criptomoneda din Romania.

In concluzie

Bitcoin este un experiment financiar inceput in 2008 si evolueaza in fiecare zi, iar cererea este mare pentru un sistem descentralizat.

Bitcoin nu poate fi oprit sau interzis o spune Kathryn Haun, procuror federal al SUA, care vorbeste despre Bitcoin intr-un interviu acordat revistei Forbes.

ACEST ARTCOL A FOST SCRIS IN DECEMBRIE 2016 SI ACTUALIZAT AZI 20 IUNIE 2018.
INFORMAȚIILE APĂRUTE PE SITE NU REPREZINTĂ SFATURI FINANCIARE. PENTRU ORICE DECIZIE FINANCIARĂ IMPORTANTĂ, CONSULTAȚI PROFESIONIȘTI AUTORIZAȚI. MAI MULTE INFO LE GASITI IN TERMENI SI CONDITII