Guvernul american a impus o nouă serie de taxe de import pentru produsele din China. Acestea se vor aplica și pentru echipamentele de minare cripto. Departamentul de comerț a reclasificat minerii precum Antminer S9 drept echipamente electrice, asupra cărora se aplică taxe de import 27.6%. Anterior, hardware-ul de minare cripto era considerat mașină de procesare date și putea fi importat fără taxe.

Această modificare de legislație

va afecta cel mai mult marii producători precum Bitmain, ale căror profituri depind în mare parte de exporturi. Momentul este foarte nepotrivit mai ales că Bitmain, Cannan și Ebang International s-au listat recent pe bursa din Hong Kong.

Bitmain a depus documentația pentru listarea pe bursă în septembrie. Preconizează să acumuleze 3 miliarde de dolari de la investitori. Un director executiv al firmei de consultanță Quinlan & Associates a explicat:

“Declinul marcat al prețului Bitcoin de la începutul anului este probabil să afecteze interesul investitorilor în aceste companii … Pe de altă parte, scăderea prețului Bitcoin nu a fost urmată de o scădere echivalentă a numărul de persoane care se ocupă de minare”.

Ben Gagnon este co-fondator al companiei LuTech, un dezvoltator de hardware din industria minării. El a sugerat că în ultimele 18 luni a avut loc o activitate intensă în acest sector. Numeroși producători au lansat modele noi de mineri. Gagnon însă apreciază că impactul noilor tarife va deveni vizibil în viitorul apropiat:

“Toți producătorii de instalații de minare cu sediul în China vor fi probabil afectați de schimbarea codului tarifar și, la rândul lor, vor fi dezavantajați de tariful comercial al Statelor Unite”.

Prospectul IPO al Bitmain a susținut că exporturile în America de Nord au reprezentat 51% și 51,8% din veniturile sale în 2016, respectiv 2017. Au neglijat însă să precizeze exact unde au fost concentrate majoritatea acestor vânzări. Exporturile în SUA ale Canaan și Ebang International au reprezentat 8,5 la sută și 3,8 la sută din totalul veniturilor lor în anul 2017.