Săptămâna trecută, traderii de pe Coinbase Pro au avut posibilitatea de a obține profituri semnificative, care au ajuns la 35% pentru cei mai pricepuți.

Coinbase Pro, platforma de tranzactionare cripto operată de Coinbase, a anunțat că va lista criptomoneda 0x (ZRX). Imediat după anunț, valoarea ZRX a crescut cu aproape 40%.

Evoluția prețului nu este o surpriză, în condițiile în care Coinbase este cel mai mare exchange american ca volum. Compania a fost recent evaluată la 8 miliarde de dolari, datorită milioanelor de utilizatori care o folosesc. Un efect secundar al noilor listări este o creștere procentuală a prețurilor semnificativă.

Datele arată că prețurile pentru ZRX au început să crească pe alte platforme exchange cu câteva minute înainte ca Coinbase să facă public anunțul oficial la ora 17:00 UTC. Cu toate că au existat zvonuri de insider trading, în realitate există o altă explicație care este mult mai plauzibilă.

Traderii experți

folosesc boți de tranzacționare specializați – programe de calculator care caută automat diagrame tehnice de prețuri și API-uri de schimb pentru a identifica evoluțiile de preț profitabile. Boții pot apoi să acționeze imediat prin plasarea de comenzi sau prin notificarea utilizatorilor lor.

De obicei, notificările sunt gratuite, dar boții capabili de a realiza tranzacții sunt în general contra cost.

Altcoinnotify, de exemplu, este un bot folosit numai pentru notificări și este gratuit pe Twitter. Pe de altă parte, programele mai eficiente și mai adaptabile, cum ar fi Cryptohopper, capabil de a plasa tranzacții instantanee pe baza unor semnale multiple, pot costa între 20 și 99 USD pe lună.

Dacă traderii doresc mai mult control asupra unui bot, pot chiar programa propriile versiuni. Estimările sugerează că programatorii experimentați pot genera codul unor astfel de programe în doar câteva zile. Cu toate acestea, expertiză adevărată vine din identificarea semnalelor corecte de cumpărare și vânzare.

Boții API precum Lightingsignal de exemplu au fost proiectate pentru a citi API-ul Coinbase Pro și observă că a fost adăugată o nouă criptomondeă.

În cazul listării 0x, botul Lightingsignal a trimis o notificare prin Twitter la 16:56 UTC, cu patru minute înainte de anunțul public. Asta a permis utilizatorilor să obțină profituri de 35% în primul minut.

O astfel de informație

oferă avantaje semnificative traderilor care au posibilitatea de a plasa propriile comenzi în timp util.

“Un trader care optează pentru comenzi plasate manual va vedea adăugarea tokenului în API și va trebui să navigheze în interfața de schimb, să se conecteze cu 2FA, să navigheze la pagina de tranzacționare pentru moneda în cauză, să completeze formularul de comandă etc. Între timp, prețul a crescut deja datorită boților de tranzacționare care au plasat deja comenzile lor.”

explică un expert.

În general, astfel de instrumente sunt utilizate de speculanții care urmăresc să obțină profitul maxim în cel mai scurt timp. Alți traderi preferă să selecteze proiectele în care investesc în funcție de alte criterii, precum calitatea sau țintele acestora.

În esență însă, majoritatea acceptă faptul că boții fac parte din piață și că toate strategiile de viitor trebuie să ia în calcul efectul acestora.