Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a descoperit o operațiune de minare a criptomonedelor într-una dintre centralele nucleare ale țării. Ei susțin că conexiunea la internet instalată pentru a facilita operațiunea de exploatare reprezintă un risc semnificativ de securitate pentru centrală. Presa locală a declarat că date confidențiale despre funcționarea uzinei nucleare au fost expuse online.

Cumpara Bitcoin

Agenția a concluzionat că echipamentele de minare au fost instalate de oficialii responsabili de activitatea de la centrala nucleară.

Potrivit unui raport publicat de agenția de știri locală Unian, echipamentul informatic a fost confiscat în baza a două investigații separate ale centralei situate în orașul Yuzhoukrainsk.

Minarea cu placi video

Autoritățile au confiscat șase placi video Radeon RX 470 GPU, o placă de bază, surse de alimentare și unități de răcire instalate în Centrala Nucleară de Sud din Ucraina la 10 iulie.

Toate echipamentele erau amplasate într-un singur birou, în aripa administrativă a companiei de stat Energoatom. Centrala este obiectiv de securitate, ceea ce înseamnă că echipamentele informatice neautorizate nu pot fi folosite în instituție. Recent, în Ucraina au avut loc proteste cu privire la securitatea locațiilor gestionate de Energoatom.

În aceeași zi, o filială a Gărzii Naționale a Ucrainei a descoperit echipamente de minare cripto suplimentare la aceeași uzină nucleară. Acestea au inclus 16 plăci video GPU, 7 hard disk-uri, 2 unități și un router. Nu au fost oferite detalii cu privire la tipul de criptomonede minate cu aceste echipamente.

În prezent, echipamentele de minare bazate pe GPU sunt foarte puțin utilizate. Acestea au fost înlocuite de ASIC-uri ce au un randament mult mai bun.