Un grup de victime intr-o schemă Ponzi bazată pe Bitcoin au incediat casa antreprenorului care le-a furat banii. Incidentul a avut loc în localitatea Ladysmith din Africa de Sud și a fost raportată de ziarul local.

Schemă Ponzi bazată pe Bitcoin

Un fost paramedic numit Sphelele “Sgumza” Mbatha a creat compania Bitcoin wallet, care promitea profituri de 100% pentru investiții. Investigatorii apreciază că Mbatha primea peste 2 milioane de Rand (aproximativ 140.000$) zilnic de la victimele sale.

La un moment dat, investiția minimă a fost ridicată la 5.000 rand, datorită numărului mare de participanți.

Pe data de 4 iulie, compania și-a închis subit operațiunile. Cinci zile mai târziu, Mbatha a anunțat la radioul local Nqubeko FM că unele conturi au fost compromise prin phising. El a susținut că, din păcate, compania Bitcoin Wallet nu are fondurile necesare pentru a returna banii investitorilor.

Poliția investighează situația

În seara zilei de 9 iulie, pe social media au circulat zvonuri că Mbatha a fost arestat și 200 de persoane s-au adunat în fața secției de poliție pentru a protesta. Autoritățile au susținut că nu au efectuat arestări deoarece nu au existat plângeir oficiale din partea victimelor.

Două zile mai târziu, un grup de protestari s-au adunat în jurul casei lui Mbatha și i-au dat foc. Postul local de televiziune TimesLIVE a declarat că victimele schemei Ponzi au decis să își facă dreptate singuri.

În prezent, poliția din Ladysmith investighează situația și încearcă să afle câte persoane au fost înșelate și prejudiciul total. Aparent, Mbatha a dispărut fără urmă.