Prețul bitcoin a crescut cu aproape 20% în perioada 11 – 12 iunie, iar această apreciere robustă a atras atenția mai multor experți care și-au dat cu părerea în legătură cu această raliere.
Observatorii pieței au venit cu o gamă largă de explicații pentru creștere, inclusiv nesiguranța din această perioadă legată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, vizibilitatea din ce în ce mai mare a tehnologiei blockchain și înjumătățirea recompensei per block, plătită participanților la rețeaua bitcoin.
Și dacă încă rămâne posibilitatea ca acești factori să fie la fel de puternici împreună ca fiecare luat în parte, vom urmări cele mai importante teorii și posibile scenarii care ar justifica această creștere abruptă.
Teama de Brexit
Mai mulți experți au subliniat faptul că există o posibilitate reală ca Marea Britanie să se despartă de celelalte 28 de națiuni europene și că acesta ar putea să fie un motiv important pentru ralierea în jurul bitcoinului.
Deși un număr de studii arată că ideea ca englezii să rămână în UE este mai probabilă, cel mai recent sondaj de opinie spune că 52% din respondenți ar prefera să iasă din UE și doar 33% să rămână.
”Votul pentru Brexit este în acest moment la cea mai înaltă valoare” a spus Arthur Hayes, co-fondator și director la BitMEX.
A adăugat că exste un precedent istoric care ar putea să continue ca conductor al prețului
”Ne aducem cu toții aminte de perioada în care Grecia părea să părăsească UE. Dacă marea Britanie votează ieșirea, se va dezlănțui iadul. Nesiguranța crescândă este foarte pozitivă pentru bitcoin și pentru monedele digitale”.
Eim Enneking, director al fodnului de investiii crypto EAM a spus de semenea că un posibil Brexit ar putea să fie cauza posibilă a ralierii recente către bitcoin.
Acesta a notat că creșterile de preț bitcoin de care ne-am bucurat mai demult se petreceau în perioade de probleme geopolitice, printre care situația în care se afla Grecia anul trecut și China acum doi ani și jumătate.
Înjumătățirea recompensei minerilor
Mai mulți experți de pe piață au vorbit despre înjumătățirea recompensei plătite minerilor sau indivizilor implicați în ecosistem și că acest lucru ar putea să împingă prețul în sus.
Când va avea loc acest eveniemnt, undeva în luna iulie, minerii vor începe să primească 12,5BTC de fiecare dată când minează un block, comparativ cu rata curentă de 25BTC: Rik Willard, fondator și director administrativ al Agentic Group a spus că această înjumătățire este un motiv de entuziasm pentru mulți oameni și a comparat evenimentul cu o înumătățire a acțiunilor.
Du Jun, co-fondator la Huobi, a spus că înjumătățirea recompensei va ”destabiliza balanța fostei relații dintre cerere și ofertă”
Acesta a spus că, drept rezultat, evenimentul a fost văzut ca ”o veste bună pentru traderii bitcoin
și investitori” și că are impact asupra pieței chiar înainte să aibă loc.
Popularitatea blockchainului
Din alte puncte de vedere, optimismul și interesul crescut față de blockchain sau, mai larg, față de tehnologia registrelor distributive ,ar genera o atitudine pozitivă în jurul blockchainului public al bitcoinului și a posibilelor utilizări ale acestuia.
Willard a comentat această percepție, subliniind faptul că, după părerea lui, este folosit din ce în ce mai mult pentru scopuri comerciale. Mai exact, acesta a menționat companii care lucrează pentru a folosi tehnologia în administrarea drepturilor digitale.
Flux și cerere
Alt factor care ar putea să pună presiune ascendentă pe perțul bitcoin a fost un flux de bani fiat, după observațiile lui Chris Burniske, de la Ark Invest.
”Mă intrigă faptul că etherul este relativ stabil față de ralierea bitcoin. Asta îmi semnalează mie că avem mulți bani fiat care intră în bitcoin, iar acțiunile de preț bitcoin nu sunt conduse de oameni care ies din piața ether așa cum am mai văzut în trecut.”
Arunca un ochi la ce e nou in Bitcoin!
Observația că piața a fost a taurilor în weekend a fost susținută de date ale pieței de la platforma bitcoin full-service, Whaleclub, care a arătat o expunere prelungită pe 11 și 12 iunie.
Oferta nu a reușit să țină pasul cu cererea robustă, după cum a spus Petar ZIvkovski, director de operațiuni la Whaleclub.
Multe salturi de preț din weekend ”nu erau legate de cumpărări masive ci de lichiditate scăzută în order books.”
Per total, ZIvkovski a spus că există o piață a ușrilor, una în care lichiditățile mici de bitcoin au condus în principal creșterea de preț.
”Erau prea puține anunțuri de vânzare pentru a îndeplini comenzile de pe piață, așadar prețul a crescut pe măsură ce cumpărătorii s-au panicat, ducând prețul și mai sus.În cazul acesta, interesul scăzut de a vinde a creat o vid de lichidități în care cumpărătorii obișnuiți au putut să crească prețul cu volum scăzut”
Problemele din China
Deși observatorii pieței au venit cu o gamă largă de explicații pentru ralierea din weekend, unii experți spun că ar fi vorba despre China, care pune în mișcare creșterea de preț.
Hayes a prezis că Rezerva Federală nu va crește ratele prea curând și că atâta timp cât acestea rămân neschimbate ”Banca Populară Chineză va încetini sau va intra în reversi ca parte a devaluării yuanului chinezesc.”
”Cererea de bitcoini în China rămâne puternică și va crește cu timpul, pe măsură ce contiună nesiguranța economică. Fuga de controlul de capital continuă iar FMI-ul dă acum avertizmente că există riscuri ca datoriile Chinei să intre în default. Economia Chinei se schimbă rapid iar creșterea datoriilor poate să fie susținută în niște limite”
Pe de altă parte, bitcoinul este un sistem de protejare natural pentru investitori în fața unor astfel de probleme, după spusele lui Lee.
Sursa CoinDesk