1. De ce a devenit prețul bitcoin volatil din nou

Răspunsul pe scurt este CHINA.

Pe 9 februarie 2017, prețul bitcoin a scăzut cu mai bine de 9%. Căderea a avut loc după o perioadă lungă de creștere. Valoarea unei fise bitcoin e în creștere de mai mult de un an, de la 230$ la peste 1000$.

Creșterea precedentă și în special ultima scădere au fost amândouă rezultatul emoțiilor de pe piață cauzate de știrile din China. Huobi și OKCoin, cele mai mari shimburi de criptomonedă din țară, au anunțat că au stopat retragerile de bitcoin și litecoin timp de o lună. Este devoie de această pauză pentru ca firmele să implementeze update-uri de software, Aestea se vor supune noilor reglementări AML mai stricte, impuse de Banca Populară Chineză.

Nu este prima piață care se prăbușete după intervenția băncii centrale chineze. Relaia ciudată dintre bitcoin, China în general și guvernul chinez în particular, este pe bună dreptate un subiect de discuție pentru bitcoineri.

2. A mai cauzat Banca Populară Chineză căderi de preț în trecut?

Da, și nu o singură dată.

De fapt, se întâmplă destul de frecvent și este o sursă de frustrare și neliniște constantă pentru cei care păstrează bitcoinii pe termen lung.

Prima dată s-a întâmplat în decembrie 2013. A fost o experiență cu adevărat dramatică pentru toți cei implicați. În lunile repsective s-a văzut cea mai rapidă creștere și cădere de preț de până acum.

În perioada septembrie-noiembrie 2013, prețul bitcoin a urcat de la 100 la 1000 de dolari.

Schimbarea s-a produs peste noapte, după ce Banca Populară Chineză a spus despre bitcoin că nu are protecție legislativă și ”nu este de însemnătate” și a interzis utilizarea de către instituțiile financiare în China. Drept urmare, BTC China, la vremea respectivă cel mai mare schibm de bitcoin din țară, a oprit toate depozitele în yuan pe o perioadă nedeterminată. Acestea s-au reluat în februarie 2014, dar răul fusese deja făcut. Acțiunile Băncii Populare Chineze au avut implicații în toată lumea iar prețul bitcoin a pierdut mai mult de jumătate din valoare în următoarele două săptămâni.

La începutul lui ianuarie 2017, Banca Populară a făcut inspecții la cele mai mari schimburi de criptomonedă chinezești – OKCoin, Huobi și BTCC. Motivul inspecțiilor a fost dorința băncii de a supraveghea felul în care iese capitalul din țară, spălarea de bani și manipularea pieței în interiorul companiilor.

Rezultatul este că bitcoinul a scăzut cu mai bine de 10%.

3. Este China singura țară cu o astfel de influență?

Este discutabil, dar până în acest moment așa se pare.

Știri importante din alte țări au avut și ele impact asupra prețului bitcoin. Printre cele mai importante se numără scandalul Mt Gox, care opera în Japonia și era la un moment dat cel mai mare schimb de bitcoin din lume. Închiderea acestuia a dus la o scădere a prețului bitcoin de la 700 la 550$.

Cu toate acestea, a fost un incident intern din industria bitcoin. Nu a avut de-a face cu acțiuni guvernamentale. Nici o altă țară și nici un alt guvern nu au avut un efect atât de puternic asupra prețului bitcoin.

4. Este posibil ca guvernele să interfereze în asemenea fel cu bitcoinul?

Există mai mulți factori în joc, dar cel mai important este că o mare parte din volumul tranzacționat și puterea de minare se concentrează în China.

Bitcoinul ca tehnologie a fost făcut să opereze descentralizat. Asta înseamnă că nici o autoritate centrală nu ar trebui să ia decizii în numele utilizatorilor sau în numele rețelei.

Cu toate acestea, valoarea ”celei mai democratice forme de bani” pare să fie afectată puternic de acțiunile unei singure bănci centrale – Banca Populară Chineză.

Așadar, ne putem pune întrebarea, cum este acest lucru posibil? Răspunsul este că în ciuda faptului că este idealizat ca o invenție revoluționară și independentă, bitcoinul trebuie să opereze în lumea reală. În cazul nostru, realitatea este că majoritatea tranzacțiilor bitcoin, undeva între 50 și 98%, și minarea (50-70%) are loc în china. De asemenea un factor important este că bitcoinul este folosit ca vehicul de scurgere de capital din china. Investitorii și cei care vor să facă economii folosesc criptomoneda ca o alternativă de a păstra activele intacte într-o perioadă în care yuanul se devalorizează. Asta înseamnă că orice reglementare face valuri în întreaga rețea.

Se mai pune problema că tranzacțiile în China sunt speculative prin natura lor. Sunt mai multe motive pentru acest lucru. S-a spus că mulți traderi sunt predispuși să-și asume riscuri, iar unii nici nu știu cum funcționează bitcoinul, deci nu iau în seamă implicațiile politice și tehnologice ale criptomonedei, pe care o folosesc doar ca instrument de investiție. Mai sunt și dovezi de corelație negativă între yuan și prețul bitcoin.

Toți acești factori rezultă într-o piață dezechilibrată, condusă cel mai probabil de emoționalitatea traderilor. Atunci când Banca Populară încearcă să se folosească de reglementări aspre pentru a-și proteja interesele, se propagă panică pe piață, chiar dacă intenția nu era aceasta. Ținând cont de cota mare a pieței deținută de China, panica se amplifică în toată lumea și face prețul bitcoin să scadă.

5. Va continua prețul bitcoin să fluctueze?

Nimeni nu poate să spună cu siguranță. Se pare însă că influența chineză pe piața globală este în scădere.

Dacă ne uităm pe grafice, este ușor să vedem că de fiecare dată când Banca Populară își joacă jocul, efectele asupra prețului sunt mai puțin pronunțate. Ultima scădere de 7% pălește în comparație cu scăderea de 51% suferită în decembrie 2013, care a fost un rezultat devastator al reglementărilor băncii centrale.

Scăderea sensibilității știrilor din China ar putea să fie cauzată de mai mulți factori, cum ar fi faptul că restul lumii începe încet să prindă din urmă volumele de tranzacție și puterea de minare. În orice caz, se pare că bitcoinul a crescut suficient pentru a nu mai fi atât de ușor influențat de o singură autoritate guvenamentală.

Totuși, asta nu înseamnă că o cădere abruptă nu mai este posibilă.

6. Poate volatilitatea să afecteze economiile?

În funcție de cine ești și care sunt obiectivele tale, poți să găsești tot felul de sfaturi pe Internet. Există un singur lucru pe care îl poate face oricine pentru a crește securitatea bitcoinilor – să îi stochez ela rece.

Cu toate acestea, există un lucru important pe care orice utilizator bitcoin trebuie să îl rețină, dincolo de criza curentă – dacă nu ai parolele private, atunci bitcoinii nu sunt ai tăi.

Nu este de dorit să îți stochezi bitcoinii la sevicii online, cum ar fi schimburi, portofele web și așa mai departe. O companie care are acces la bitcoinii tăi poate să îți înghețe conturile sub mai multe pretexte – noi reglementări AML, faliment sau doar mentenanță de software. Acest lucru contrazice scopurile păstrării de bitcoin, pentru că aceștia ar trebui să fie bani pe care îi controlezi tu.

Așadar, dacă nu vrei ca Banca Populară Chineză să hotărască ce se întâmplă cu fisele tale, nu le stoca pe schimburi online, mai ales nu pe unele aflate în China. Cea mai bună soluție este să îi stochezi la rece.

Articol preluat de pe CoinTelegraph