Recent a apărut un zvon din diverse surse, inclusiv de la investitorul Alistair Milne, care sugerează că minerii ar fi de acord cu implementarea SegWit.

Chiar dacă nu a fost confirmat nimic oficial, utilizatorii cred că implementarea va avea loc și odată cu ea vor crește și dimensiunile blocurilor la 2MB.

Consens asupra bifurcației

La data de 20 februarie, echipa de dezvoltare din spatele Bitcoin Core a participat alături de mineri şi de afacerişti la evenimentul Bitcoin Roundtable Consensus din Hong Kong. Scopul întâlnirii era de a ajunge la un acord în ceea ce priveşte rezolvarea problemei de scalabilitate a bitcoinului. Soluţia agreată a constat într-o bifurcare care urma să mărească dimensiunile blocurilor la 2MB.

La data respectivă, minerii şi echipa de dezvoltare Bitcoin Core au emis un comunicat în care declarau:

“Odată cu această bifurcare vor fi implementate update-uri solicitate de comunitate, inclusiv mărirea dimensiunii blocurilor la 2MB şi o capacitate maximă a acestora de 4MB. Implementările vor fi aplicate doar cu acordul masiv al membrilor comunităţii.”

Una dintre disputele rămase între echipa Bitcoin Core şi mineri a fost cea legată de această dimensiune de 2MB a blocurilor. Ca soluţie de compromis, unii au sugerat activarea SegWit în schimbul bifurcării care ar fi adus cei 2MB în plus per bloc.

Discuţii

La data de 22 mai, Samson Mow – ex-director executiv în cadrul Bitcoin Core şi actual CSO în cadrul companiei Blockstream, şi-a manifestat într-o postare pe Twitter optimismul în ceea ce priveşte implementarea SegWit:

“Deci se va aplica SegWit, dar bifurcarea va avea loc peste un an. Sunt de acord cu asta!”

Aşa cum a mai declarat şi Ryan Shea, founder al companiei Blockstack, SegWit este ca un cuţit elveţian. Rezolvă problema maleabilităţii, astfel încât infrastructura va fi mai solidă. Dimensiunile blocurilor vor fi optimizate, dar de asemenea pregăteşte reţeaua pentru update-uri ulterioare.

Ţinând cont de toate aspectele de mai sus, activarea SegWit şi amânarea bifurcației cu un an sunt două soluţii reale şi viabile. Încrederea cu care utilizatorii aşteaptă SegWit-ul, creşterea nivelului de popularitate al bitcoinului şi interesul tot mai mare al investitorilor sunt trei factori cheie pentru preţul bitcoinului în această perioadă.

Astăzi, la ora scrierii articolului, bitcoinul este cotat la 2214$, un nou maxim istoric.

Creşterile vor continua

Dacă discuţiile despre SegWit continuă și implementarea se face în septembrie, preţul monedei va continua să crească. Majoritatea traderilor şi a specialiştilor estimează că bitcoinul se va stabiliza în jurul valorii de 2000$ în 2017.

În acelaşi timp, în opinia co-founderului Zebpay, Sandeep Goenka, rezolvarea problemei scalabilităţii ar putea împinge preţul spre 3500$:

“În condiţiile în care bitcoinul există într-o cantitate limitată, cererea este tot mai mare. Preţurile ating noi recorduri an de an. Această monedă reprezintă o nouă categorie de investiţii, a activelor digitale. Industria este explozivă şi plină de inovaţie. Credem că acesta este doar începutul.”

Sursa – Cointelegraph