Din cauza scăderii prețului Bitcoin în primul trimestru al lui 2018, mulți analiști au avut atitudini pesimiste în viitorul criptomonedelor, scepticism alimentat și de deciziile giganților Google, Twitter și Facebook de a limita sever posibilitatea de promovare a domeniului cripto. Așadar, nu e de mirare că prețul Bitcoin a scăzut de la maximul de 20.000$ din decembrie 2017 la valoarea de 6.500$ în aprilie 2018.

Este una dintre cele mai mari scăderi procentuale din istoria criptomonedei, dacă o analizăm în context istoric:

  • În 2013 Bitcoin a scăzut cu 70%
  • August 2016 Bitcoin a scăzut 40%
  • Iunie 2017 Bitcoin a scăzut 40%
  • Sepembrie 2017 Bitcoin a scăzut 40%
  • Aprilie 2017 Bitcoin a scăzut 35%
  • Noiembrie 2017 Bitcoin a scăzut 30%
  • Aprilie 2018 Bitcoin a scăzut 65%

Binențeles, această scădere este un coșmar pentru cei care au cumpărat criptomoneda când ajunsese la prețul de vârf din 2017, dar pentru toți ceilalți cripto-entuziaști nu este sfârșitul lumii.

De la jumătatea lunii aprilie, prețul a început din nou să crească, odată cu entuziasmul comunității, ajungând în jurul valorii de 9900$.

De asemenea, au apărut și predicțiile pozitive – Tom Lee, analist de piață și investitor în Bitcoin,a declarat în numeroase rânduri că Bitcoin va atinge pragul de 25.000$ până la sfârșitul lui 2018 și va ajunge la 125.000$ până în 2022.

Fundstrat Global Advisors prevăd o resurgență a prețului similară, iar comunitatea se așteaptă ca în iulie 2018 Bitcoin să atingă noi recorduri de valoare.

Majoritatea experților și agențiilor par să fie de acord că Bitcoin va ajunge la 25.000$ în 2018 – ceea ce corespunde cu evoluția istorică a prețului, deoarece în fiecare an în perioada vară-toamnă au fost înregistrate creșteri semnificative. Înrebarea ce rămâne este la ce nivel va fi BTC în luna decembrie a acestui an.

Goldman Sachs a decis sa adauge Bitcoin Futures datorita cererii mari din partea clientilor. Aceasta miscare va avea un impact mare asupra pretului Bitcoin in viitor.

Previziunile de preț sunt dificil de realizat, deoarece criptomonedele sunt extrem de volatile și sunt afectat de nenumărați factori (precum interzicerea reclamelor Google). Singura soluție este să luam în considerare punctul de vedere al experților:

John McAfee, investitor Bitcoin și fondatorul software-ului antivirus McAfee este foarte optimist – după ce anul trecut predicția sa de 7000$ a fost cu mult depășită, anul acesta a susținut că până în 2020 prețul Bitcoin va ajunge la 1 milion de dolari.

”Când am spus că Bitcoin va ajunge la 500.000$ până la sfârșitul lui 2020, am folosit un model care prezicea valoarea de 5.000$ la sfârșitul lui 2017. BTC a accelerat mult mai mult față de acest model, astfel încât prevăd că va ajunge la 1 milion până la sfârșitul lui 2020.”

Kristjan Dekleva, reprezentant al companiei Blocktrade.com, este de părere că urmează 10 ani dificili pentru criptomonede, marcați de volatilitate extremă, datorată în parte de lipsa efectului de stabilizare generat de investitorii instituționali. În opinia sa, economia mondială va accepta treptat criptomonedele, însă nu până la stadiul la care vor înlocui valuta fiat, ci ca alternativă la aceasta.

”Pe termen scurt, căderile prețului au fost generate de emoții și în multe cazuri de dezinfomare – orice zvon poate avea un impact major. Cererea este provocată de speculanții de pe piață, iar absența investitorilor instituționali înseamnă o piață instabilă”.

Investitorul Tim Draper este de părere însă că valuta fiat este deja depășită și că Bitcoin va fi moneda mondială. În 2014, Draper a previzionat că Bitcoin va ajunge la 10.000$ în următorii 3 ani.

Faptul că predicția sa s-a adeverit l-a propulsat imediat în comunitate. Anul trecut, într-un interviu acordat Bloomberg, Tim Draper a declarat că se așteaptă la creșteri exponențiale ale Bitcoin.

Având în vedere că a avut dreptate când a discutat despre potențialul companiilor Tesla, Twitter și Skype, Draper este luat în serios.

În concluzie, este dificil să evaluezi corect evoluția de preț a unei monede atât de volatile, dar luând în considerare evoluția istorică și opiniile experților, putem concluziona că cel mai probabil Bitcoin va continua sa creasca.