Guvernul japonez a eliminat de la 1 iulie taxele pe vânzarea de bitcoin. Se așteaptă creșterea numărului de tranzacții ca urmare a acestei decizii.

Într-un comunicat anterior, compania de audit și consultanță Deloitte anunța că Japonia intenționează să exonereze criptovalutele, inclusiv bitcoinul, de la taxarea cu 8%.

“Monedele digitale vor fi scutite de taxele pe bunuri de consum. În prezent, criptovalutele, inclusiv bitcoinul, sunt bunuri supuse taxelor și drept urmare vânzarea acestora în Japonia presupune plata unor taxe. În urma adoptării legii fondurilor în mai 2016, s-a definit și conceptul de “valută virtuală”. Ulterior s-a luat decizia ca monedele digitale, care intră sub incidența acestei legi, să fie scutite de taxele pe bunuri de consum. Modificarea se aplică tuturor tranzacțiilor de vânzare și cumpărare de pe teritoriul Japoniei, începând cu data de 1 iulie 2017.”

Piața japoneză de bitcoin

La data de 27 martie, guvernul japonez a aprobat propunerile referitoare la taxe și impozite. Printre acestea s-a numărat și scutirea de taxe a bitcoinului, care a intrat în vigoare de la 1 iulie. Ca efect, pe piață se va înregistra o creștere masivă a tranzacțiilor cu bitcoin.

Pe 1 aprilie, guvernul recunoștea în mod oficial bitcoinul ca mijloc de plată. De atunci, autoritățile au lucrat la îmbunătățirea ecosistemului, pentru a veni în sprijinul traderilor, companiilor și utilizatorilor. Scopul principal al acestei iniţiative a fost de a facilita tranzacțiile cu bitcoin în tot ansambul lor. Astfel, utilizatorilor le este permis accesul liber la tranzacții, fără a se mai lovi de alte probleme, cum ar fi plata unor taxe.

Piața japoneză de bitcoin este deja bine reglementată. Au fost implementate de asemenea și procedurile Know Your Customer și Anti-Money Laundering, care descurajează infractorii. Procedura anti-spălare de bani se aplică foarte strict atât în Japonia, cât și în Coreea de Sud.

Traderilor care încearcă să păcălească sistemul le este foarte greu să transfere cantităţi mari de bani în afara țării.

Prețul bitcoinului este din nou în creștere

Coincidență sau nu, de la eliminarea acestor taxe, care a avut loc pe 1 iulie, prețul bitcoinului a început să crească. În prezent, moneda este cotată la 2612$.

Este posibil ca mișcările guvernului japonez care favorizează bitcoinul, să fie luate drept exemplu de toată Asia, continent ce deține 65% din market share-ul global.

Decizia de eliminare a taxelor pentru bitcoin are impact de asemenea și asupra comercianților. Recent, unele dintre cele mai mari companii din Japonia au început să accepte plățile cu criptomonedă. În curând, mii de restaurante, cafenele și magazine vor începe și ele să accepte plățile cu bitcoin. AirRegi, cel mai mare operator POS din Japonia intenționează să integreze bitcoinul din toamna lui 2017.

Sursa – Cointelegraph