Bitcoinul a atins oficial pe 26 aprilie valoarea de 1300$, depăşind recordul anterior de 1277$. Aceasta s-a întâmplat cu câteva minute înainte ca propunerea fraţilor Winklevoss să fie respinsă.

Gemenii Winklevoss insistă

Cei mai mulţi analişti consideră că această creştere recentă a bitcoinului are la bază respingerea propunerii gemenilor Winklevoss de către SEC. Comisia a acceptat însă o petiţie a celor de la BATS Global Markets şi va reexamina propunerea ETF-urilor.

“Ştirea că va urma o reexaminare i-a încântat pe speculanţi. Chiar şi aşa, nu este sigur că SEC îşi va schimba decizia. Astfel, creşterea din ultimele 24 ore s-ar putea să fie temporară,” a declarat Thomas Gluckmann, director de marketing al platformei Gatecoin.

În orice caz, trendul crescător al preţului bitcoinului s-a păstrat pe tot parcursul săptămânii trecute. Este greu de spus dacă acţiunile SEC au condus la o creştere. Este important de notat că cererea pentru ETF a scăzut după respingerea iniţială. Cel mai important este faptul că preţul bitcoinului şi-a revenit rapid după respingerea ETF-urilor.

Cu alte cuvinte, chiar dacă procesul de reanalizare ar putea influenţa creşterile recente, el nu ar fi însă hotărâtor.

Creşterea recentă nu este organică

La creşterea preţului bitcoin este posibil să fi contribuit două aspecte. În primul rând este vorba despre acţiunile celor de la Bitfinex pe piaţa americană. În egală măsură, este vorba şi despreeşecurile unor exchange-uri de a procesa depuneri şi retrageri de numerar. Aceste fapte au condus la o creştere rapidă a preţului bitcoinului.

Conform unor provideri de date despre piaţa bitcoin, cum ar fi BraveNewCoin, preţul monedei pe piaţa din S.U.A. se învârte în jurul valorii de 1315$. Pe altă parte, în Japonia, care este cea mai mare piaţă de bitcoini la nivel global, preţul se situează la valoarea de 1297$.

Exchange-urile competitoare care activează pe piaţa din S.U.A. şi-au exprimat recent îngrijorarea faţă de acţiunile celor de la Bitfinex şi faţă de conflictul acestora cu băncile intermediare. Nejic Kodric, CEO al exchange-ului Bitstamp, a declarat într-un interviu că trendul crescător din aceste zile nu este unul organic, ci demonstrează doar un nivel mare de instabilitate.

Kodric a transmis:

“Există 3 probleme cu care se poate confrunta un exchange. Prima ar fi un atac al hackerilor. A doua ar fi să se închidă sau să primească avertismente asupra neregulilor de funcţionare. A treia ar fi să închidă conturile utilizatorilor. Peste primele doua se poate trece, dar a treia este ca o injecţie letală pentru un exchange.”

Dacă unul din cele mai mari exchange-uri din S.U.A, care este a doua piaţă de bitcoini ca mărime, ar putea funcţiona cu diferenţe de preţ de 100$, cu siguranţă că aceasta ar fi un factor decisiv pentru preţul monedei. Unii dintre analişti prevăd pe termen scurt o scădere a preţului bitcoinului datorată lipsei unei creşteri organice.

Sursa – Cointelegraph