Săptămâna trecută a fost destul de palpitantă pentru bitcoin. Criptomoneda a atras din ce în ce mai multă atenție din partea investitorilor, speculatorilor și autorităților. Volatilitatea  de preț a fost și mai accentuată de reacțiile la niște comentarii de pe piață, unele constructive, altele nu. S-a spus că este o tehnologie perturbatoare, care răspunde totuși la nevoile anumitor clienți. S-a mai spus și că bitcoinul va rămâne bitcoin, nu poate fi scos din joc și că va avea și mai multă influență asupra sistemului, dar că este totuși nematurizat și că are parte de șocuri periodice din cauza intervenției guvernelor.

Bitcoinul și blockchainul

Poate că cel mai bine este să vedem bitcoinul (și numărul tot mai mare de criptomonede de pe piață) ca pe o inovație care reduce barierele de pe piață, cele pe care le au băncile centrale și alte entități oficiale. Admiratorii și susținătorii bitcoinului îl văd ca pe o monedă eficientă, care merge mai departe de ce oferă metalele prețioase. Avem tranzacții p2p, stocarea valorilor,  vehicul pentru a ne proteja de inflație și speculație legitimă.

Iată ce a demonstrat săptămâna trecută:

Există încă o piață care nu acceptă criptomonedele și în care se vorbește despre un trend trecător, sau și mai rău, despre fraudă.

Sectorul este vulnerabil la acțiunile guvernului, inclusiv decizia de săptămâna trecută a Chinei, care interzice ICO-urile și amenință cu reglementări.

Volatilitatea este considerabilă. În doar trei zile, prețul a scăzut cu 40%, iar apoi si-a revenit cu mai mult de 30%.

Aceste trei aspecte nu doar că subliniază niște provocări importante și temperează optimismul. Arată că există un risc. Este dificil să evaluezi precis valoarea criptomonedei. Creșterea impresionantă din anulacesta s-ar putea să presupună o rată de adopție care depășește ce este fezabil – și de dorit – pe termen scurt.

O să dureze ceva timp până când criptomonedele vor avea profunzimea și stabilitatea unor utilizatori dedicați, care să se afle în spatele unei creșteri reale a numărului de portofele pentru plăți, acumulare și protecție. Va dura de asemenea ceva timp până guvernele și autoritățile să înțeleagă costurile și beneficiile platformei. Va mai dura până să cadă de acord asupra unei abordări consistente de reglementări. Totuși, la fel de important, asta nu înseamnă că bitcoinul și alte monede vor dispărea, cum au spus alții.

Pe viitor…

Interpretarea mai probabilă este că suntem încă într-o fază incipientă pentru un posibil proces de transformare, care spune mai multe despre ce își doresc oamenii de la sistemul financiar. Inovația tehnologică și eficiența vor fi și mai bine puse la punct cu timpul. Criptomonedele vin ca răspuns la nemulțumirile utilizatorilor față de instituțiile existente, și cele publice și cele private. Este o dinamică ce a dus nu doar la dezamăgiri și la o lipsă de încredere, dar a pus paie pe foc pentru un anumit segment al societății, marginalizat și alienat.

Deocamdată, dimensiunile operaționale ale criptomonedelor implică întâi activități de speculă. Specula aceasta este un real canibal pentru investitorii în metale prețioase. Acoperă cererea celor care caută, atât dinmotive legale cât și ilegale, sisteme de plată care să substituie autoritățile monetare. Așadar, ar trebui să ne așteptăm la o mai mare volatilitate de preț. Pe termen lung, va apărea probabil o platformă mai reglementată și mai stabilă. Va suplimenta, dar nu va înlocui sistemul tradițional administrat de băncile centrale.

Sursa – Bloomberg