Piața cripto trece printr-o perioadă de volatilitate accentuată după flash crash-ul de pe data de 12 martie. Bitcoin, în special, s-a confruntat cu una dintre cele mai dure săptămâni ale sale, începând de la o valoare de peste 8.000$ până la o cădere sub 3.600$. În prezent, BTC fluctuează în jurul valorii de 5000$.

Volatilitatea criptomonedei Bitcoin lunare a sărit la 187% în data de 15 martie, depășind inclusiv valorile din timpul bulei din 2017.

În prezent, Bitcoin înregistrează o scădere de 35% față de valoarea înregistrată la începutul anului. De asemenea, a scăzut cu peste 55% față de valoarea maximă înregistrată în 2020. Conform unei analize realizată de Skew, volatilitatea înregistrată în utimele zece zile este cea mai mare înregistrată, de 315%. Prin comparație, la sfârșitul anului 2017, volatilitatea pe 10 zile a atins nivelul de 200%.

Tranzactioneaza Bitcoin folosind vTrader!

Unii analiști consideră că, în situația actuală a economiei mondiale, există posibilitatea ca valorea BTC să scadă din nou pe termen scurt. Antony Pompiano, însă, consideră că efectele volatilității pe termen scurt asupra Bitcoin vor fi curând eliminate. Unele dintre motive sunt măsurile de sprijin al economiei implementate de Federal Reserve pe piața americană:

„Acest lucru este valabil pe termen scurt în timpul crizei de lichidități, dar răspunsul la stimul monetar va fi foarte increzator pentru Bitcoin. În principiu, aurul a trecut prin aceeași secvență în 2008-2011″.

Scăderea bruscă a prețurilor criptomonedelor a trimis valuri de șoc prin întreaga industrie, întrucât exchange-urile au trebuit să facă față unui aflux brusc de utilizatori care încercau să vândă și să se protejeze. Pe măsură ce comenzile au început să înmulțească, multe platforme au înregistrat probleme și au accentuat volatilitatea prețurilor.

Volatilitatea criptomonedei Bitcoin are nevoie de circuit breakers?

Flash crash-ul de pe 12 martie a generat o dezbatere cu privire la sistemele de siguranță, așa numitele ”circuit breakers”. Acestea sunt folosite frecvent pe piețele bursiere – activitatea de tranzacționare este oprita temporar în mod automat dacă anumiți indici scad prea mult. Săptămâna trecută, aceste sisteme de siguranță au fost declanșate de două ori pe Nasdaq și bursa din New York.

„Evoluțiile de astăzi ale prețurilor criptomonedelor reprezintă un argument puternic pentru circuit breakers în ecosistem”,

a susținut joi Tushar Jain de la Multicoin Capital.

„Piețele cripto s-au prăbușit astăzi. Marile exchange-uri ar trebui să lucreze împreună pentru a preveni repetarea unui astfel de incindent. Întregul ecosistem DeFi a murit azi. Câțiva participanți mari la piață au luat-o de la capăt. Mulți traderi nu au reușit, literalmente, să obțină bani de la exchange-uri suficient de rapid pentru a tranzacționa din cauza congestiei de pe blockchain, iar volatilitatea extremă a fost agravată.”

Jain este de părere că, pentru a fi luate în serios ca instrument investițional, criptomonedele trebuie să aibă o volatilitate mai mică.

Un exemplu al eficienței circuit breakers a fost oferit de Sam Bankman-Fried, CEO al Alameda Research și al exchange-ului de derivative FTX. El a subliniat că, după ce BitMEX și-a suspendat activitatea, prețul Bitcoin și-a revenit.

Pe de altă parte, piața cripto se mândrește cu faptul că funcționează 24/24 și nu este controlată de nicio entitate centralizată.

„Astfel de circuit breakers pot fi utilizate doar pe un exchange complet monopolist”,

a declarat Changpeng Zhao, CEO-ul Binance.

„Piața liberă nu funcționează în acest fel. Bitcoin este tranzacționat pe mai multe platforme”.

CryptoZZ