Pentru a rezolva această problemă, avem nevoie de o criptomonedă anonimă implicit, fără să trebuiască să faci anumite setări speciale ca să ai anonimitate. Fiecare tranzacție trebuie să fie privată, iar setările de anonimitate trebuie să fie…cât de mult este fezabil. În mod ideal, fiecare utilizator al criptomonedei trebuie să aibă parte de ele.
Monero
Monero este unul dintre candidați. La fel ca multe altcoinuri, monero nu este o bifurcație a bitcoinului. Monero se bazează pe o altă moștenire alternativă, CryptoNote.
Sunt multe îmbunătățiri care au fost aduse la monero, față de bitcoin și de alte criptomonede. O să ne concentrăm pe cea mai importantă, o schemă de semnături diferită.
Semnăturile ring
Schemele de semnături sunt un subiect plictisitor. Sunt prezentate pe un ton uscat, matematic, iar părțile interesante sunt lăsate la sfârșit.
Schemele de semnături sunt baza criptomonedelor de astăzi și sunt foarte importante când vorbim de anonimitate și securitate. Nu trebuie să fie neapărat plicticoase, iar ca utilizator nu trebuie neapărat să înțelegi matematica din spate. În schimb, ne putem concentra pe ce face o anumită schemă, în ce fel este diferită de altele și ce funcționalități suportă.
Anonimitatea monero vine de la semnăturile ring, care se folosesc pentru a semna toate tranzacțiile. Acestea sunt un fel de semnăturide grup și sunt înrudite cu semnăturile threshold, despre care vom vorbi mai târziu.
În mod normal, o semnătură criptografică demonstrează autenticitatea și integritatea unui document venit de la un semnatar. Asta e logica semnăturilor, La fel ca atunci când semnezi un cec cu semnăturata unică, care te identifică drept expeditor.
Semnăturile de grup funcționează diferit. În loc să arate că un document a fost ”aprobat” de un singur semnatar, o semnătură de grup demonstrează că un semnatar dintr-un anumit grup a aprobat documentul. Important este că această schemă nu arată care este membrul din grup care a semnat.
Pare asemănător cu CoinJoin. În loc să fie nevoie de mai mulți participanți care să semneze o tranzație și care apoi să fie combinată cu celelalte, semnăturile ring permit oricui dintr-un grup fix să semneze o tranzacție.
Probleme
Numărul de participanți la o semnătură ring se numește masa cercului. La fel ca numărul de participanți la o tranzacție CoinJoin, masa cercului este determinată de setul de anonimitate pentru o semnătură. O masă mai mică înseamnă deanonimizare mai ușoară, așa cum arătau cercetătorii de la Princeton în cazul CoinJoin.
Așadar, este monero criptomoneda ideală din punct de vedere al anonimității ? Desigur că este pe-aproape. Mai sunt încă probleme pe care comunitatea încearcă să le rezolve.
Utilizatorii aleg de multe ori cercuri mai restrânse, ceea ce slăbește anonimitatea garantată de rețea. Luna aceasta urmează să rezolve problema printr-o bifurcație hard, care va impune o dimeniune minimă a cercului.
Semnăturile ring ascund legătura dintre cel care trimite monede și cel care le primește. Nu ascund însă suma trimisă.
RingCT, bazat pe tranzacțiile confidențiale gândite de Gregory Maxwell, s-a implementat în ianuarie pe rețeaua monero. Tranzacțiile Confidențiale ascund suma tranzacționată și o înlocuiesc cu o oarecare limită. Peste 95% din tranzacțiile monero sunt acum protejate de RingCT, care va deveni obligatoriu pentru toate tranzacțiile pe monero din septembrie.
Monero are anonimitatea implicită, și este cu un pas mai sus de serviciile de mixare ale bitcoinului. Tranzacțiile însă suferă de pe urma setărilor de anonimitate stricte.
În partea 5 vom discuta despre zcash, o criptomonedă nouă care rezolvă problema, dar și despre dovezile de tip zero-knowledge.
Autor – Matt Luongo