Blockchain-ul Bitcoin Gold (BTG) a suferit un atac de 51%, rezultând în pierderi de peste 70.000 de dolari. Potrivit unui mesaj GitHub al lui James Lovejoy, un cercetător la Inițiativa pentru moneda digitală a MIT, hard-fork-ul Bitcoin a fost lovit de două reorganizări profunde de peste 10 blocuri în perioada 23 și 24 ianuarie.

Un atac de 51% este o situație în care o singură entitate sau grup controlează peste jumătate din puterea de hash a unei rețele blockchain. Aceasta permite controlul asupra confirmării noilor tranzacții și puterea de a inversa tranzacțiile finalizate. Atacatorii pot realiza astfel așa numitul double spending a criptomonedelor.

Două atacuri de 51% în șase ore

În primul atac, imediat după ora 18:00 GMT din 23 ianuarie, 14 blocuri au fost eliminate din blockchain și 13 apoi au fost adăugate. 1.900 BTG în valoare de aproximativ 19.000 USD la vremea respectivă au fost cheltuiți dublu în redirecționarea unei tranzacții.

Șase ore mai târziu, în primele ore ale zilei de 24 ianuarie, un alt atac a eliminat 15 blocuri și a adăugat 16. 5.267 BTG (53.000 USD la acea vreme) au fost cheltuiți dublu în trei tranzacții care au fost redirecționate.

Costul atacului

Bitcoin Gold folosește algoritmul Equihash cunoscut sub numele de Zhash și poate fi minat cu cardurile grafice. Pe baza prețurilor de pe piața Nicehash pentru Zhash, costul estimat al fiecărui atac de reorganizare a blockchainului a fost de aproximativ 1.700 USD.

Atacatorul ar fi recuperat aproximativ aceeași valoare în recompense de bloc, ceea ce înseamnă că profiturile au fost egale cu cheltuielile. Dacă a reușit să vândă cu succes criptomonedele, atacurile au fost profitabile.

În urma atacului, prețul Bitcoin Gold a crescut. Pe 26 ianuarie, moneda a trecut de la 10,42 USD la 11,60 USD în câteva ore. În prezent, criptomoneda valoarează peste 12$.

Binance crește perioadele de escrow

În momentul atacului, exchange-ul Binance a permis tranzacționarea depozitelor BTG după șase confirmări și retragerea după 12 confirmări. Prin urmare, o reorganizare de 14 sau 15 blocuri ar fi evadat ambele perioade de escrow.

De atunci, Binance și-a mărit necesarul de retragere la 20 de blocuri, deși acest lucru nu exclude încă posibilitatea ca un atac de 51% să fie viabil din punct de vedere financiar.

Blockchain-ul Bitcoin Gold a fost anterior obiectul unui atac de 51% în mai 2018. La acel moment, s-a estimat că BTG în valoare de 18 milioane de dolari a fost cheltuit dublu. Situația a determinat exchange-ul Bittrex să delisteze Bitcoin Gold.

CryptoZZ