Platforma Bittrex a anunțat că va delista criptomoneda Bitcoin Gold în data de 14 septembrie. Decizia a fost justificată de multiplele probleme întâmpinate de fork-ul Bitcoin, ce au culminat cu atacul din luna mai.

În prezent, platforma gestionează aproximativ 3.4% dintre tranzacțiile BTG/BTC, conform Coinmarketcap.

Criptomoneda Bitcoin Gold are în prezent un market cap de aproximativ 310 milioane de dolari. Se tranzacționează cu 18$, înregistrând o scădere de 20% în ultima săptămână.

Criptomoneda Bitcoin Gold – o istorie tumultoasă

Bitcoin Gold a fost lansată în data de 24 octombrie 2017, în urma unei inițiative lansate de Jack Liao, CEO al LightingAsic și BitExchange în iulie 2017.

Liao a dorit să modifice algoritmul PoW al Bitcoin din SHA256 în Equihash. La momentul respectiv, el a susținut că peste 70% din minarea de Bitcoin se realiza prin ASICs și a dorit să relanseze minarea pe bază de GPU.

În whitepaper-ul proiectului se susține că viziunea lui Satoshi era ”un CPU-un vot” și că invadarea pieței de către ASICs elimină posibilitea ca minerii mai mici să aibă un cuvânt de spus.

Imediat după lansarea proiectului, site-ul Bitcoin Gold a suferit un atac DDoS. Echipa a reușit să rezolve situația, însă comunitatea era deja furioasă. Aparent, un număr de 100.000 de BTG fuseseră deja pre-minate.

Dezvoltatorii au explicat că de fapt era vorba despre criptomonede puse deoparte ca bonus pentru echipa din spatele proiectului.

Problemele cu securitatea

au generat consecințe și pentru implementarea fork-ului. O serie de exchange-uri majore precum Coinvase, Poloniex și Kraken au anunțat din start că nu vor susține noul proiect.

”Informațiile depsre acest fork au fost limitate și avem îngrijorări cu privire la securitatea și stabilitatea rețelei. Din acest motiv, nu considerăm că putem asigura suport pentur Bitcoin Gold”

au declarat reprezentanții Coinbase.

Argumentul principal a fost faptul că dezvoltatorii nu implementaseră de la început măsuri de protecție împotriva atacurilor de tip replay. Soluția fost implementată în data de 1 noiemebrie 2017.

Bittrex a anunțat că va suporta BTG, dar a avertizat utilizatorii cu privire la anumite probleme:

”Bitcoin Gold nu are în prezent un cod de consens complet, un sistem de protecție împotriva atacurilor replay. Codul nu a fost testat și auditat, iar dezvoltatorii nu au fost promovați în public pentru a putea fi evaluați”.

De asemenea, avertiza că există riscul ca cei 100.000de Bitcoin Gold pre-minați să fie vânduți imediat ce criptomoneda devine tranzacționabilă.

Pe 13 noimebrie, criptomoneda Bitcoin Gold a devenit minabilă, urmat imediat de un atac.

”Un atac masiv a avut loc într-un efort aparent de a întrerupe lansarea mainnetului, dar echipa Bitcoin Gold a reușit să pună în funcțiune rețeaua … deși puțin mai târziu decât era planificat”

au explicat dezvoltatorii BTG.

Lansarea a fost umbrită și de o campanie de înșelare a utilizatorilor pe Twitter. Hoții au folosit contul @bitcoingolds pentru a convinge deținătorii de criptomonede să le transfere în conturile lor.

La sfîrșitul lui 2017, site-ul Bitcoin Gold a fost compromis din nou și a fost folosit pentru a promova un link către un portofel BTG fals. Consecința a fost că 3.3 milioane de dolari în Bitcoin Gold au fost furate.

Atac de 51% în mai 2018

Ultimul incident a fost atacul din luna mai 2018, care a rezultat în furtul a 18 milioane de dolari în BTG de pe diverse platforme exchange. Echipa Bitcoin Gold a explicat că a fost vorba de un atac de tip 51% combinat cu sistemul de double spending ce a avut drept țintă exchange-urile:

”Atacatorii s-au bazat pe faptul că exchange-urile acceptă depozite mari în mod automat, permit utilizatorilor să tranzacționeze criptomonedele și să le retragă automat”.

Bittrex nu a specificat ce sume au pierdut în urma atacului, dar au solicitat compensații de la Bitcoin Gold în valoare de 12.000 BTG (aproximativ 255.000$).
Echipa din spatele Bitcoin Gold a susținut că nu sunt responsabili pentru măsurile de securitate implementate de exchange-uri. Cu toate acestea, au anunțat că planifică să realizeze un upgrade care să elimine riscurile generate de propriul blockchain.

Decizia de de-listare, condiționată de compensații

”Bittrex ne-a informat că au luat această decizie deoarece echipa BTG nu își “asumă responsabilitatea pentru rețeaua noastră” și că asta ar însemna să plătim suma de 12.372 BTG către Bittrex pentru acoperirea pierderii pe care a suportat-o. Aceștia ne-au informat mai târziu că vor acoperi o parte din pagubă din propriile lor rezerve BTG și au cerut să plătim restul de 6.000 BTG (127.000 dolari). Dacă refuzăm, criptomoneda va fi delistată”

a susținut echipa Bitcoin Gold.

Nu se știe dacă și alte exchange-uri vor urma exemplul Bittrex de a delista criptomoneda Bitcoin Gold. Este clar însă că această criptomonedă nu pare să aibă un viitor optimist.