Schimburile de criptomonedă din Japonia își pun la punct procedurile de autoreglementare, după ce Coincheck, unul dintre schimburile japoneze mari, a fost atacat de hackeri. Agenția de Servicii Financiare din Japonia nu a aprobat încă înregistrarea Coincheck ca schimb cripto.

Asociația Blockchain din Japonia (JBA) a creat în trecut standarde de autoreglementare pe care membrii din comunitatea de schimburi le-au adoptat în mod voluntar. Printre standarde se numără mai nou și „menținerea unui portofel cu stocare la rece, cu consensul membrilor”. Reglementarea a fost propusă schimburilor sâmbătă, după ce cei de la Coincheck au suferit un atac în care au pierdut aproximativ 58 de miliarde de yeni.

Asociația are în acest moment 127 de membri, dintre care 15 sunt reprezentanți ai schimburilor și 35 au legătură cu blockchainul. Printre aceștia se numără Bitflyer, Coincheck, GMO Coin, și Bitocean. Directorul de la Bitflyer Yuzo Kano este directorul reprezentant al asociației. Conform unui anunț de la JBA, „Faptul că schimburile au întârziat să facă stocarea la rece a fondurilor este principala cauză pentru pierderea banilor. Este foarte regretabil.”

Asociația a notat că Agenția de Servicii financiare a alertat reprezentanții de la fiecare schimb de criptomonedă în legătură cu securitatea. „Studiem și alte măsuri”, au spus cei de la JBA și au adăugat că membrilor schimburilor li s-a spus să își verifice statutul de securitate.

„În viitor, pentru a securiza corect siguranța schimburilor de criptomonede, vom stabili reglementări voluntare mai stricte și vom căuta să îi facem și pe ceilalți membri să se conformeze.”

Au fost avertizați

Conform publicației Japan Times, FSA i-au îndemnat pe cei de la Coincheck să rezolve problemele de securitate înainte de atacul de vineri, când s-au furat monede NEM în valoare de 58 de miliarde de yeni.

„Ca parte a unui chestionar trimis schimburilor la finalul lui august, cei de la FSA i-au întrebat cum sunt distribuite fondurile în cele două tipuri de conturi – stocare la rece sau la cald. După ce compania Coincheck s-a înregistrat în luna septembrie, cei de la FSA au discutat cu ei despre riscurile accesului neautorizat pe sistemele de calculatoare și i-au îndemnat să își facă securitatea”,

scrie publicația.

Autoritatea financiară aprobă de obicei aplicațiile schimburilor cam în două luni. Aplicația celor de la Coincheck a stat pe biroul FSA patru luni până să fie aprobată.

Conform Reuters, FSA a ordonat celor de la Coincheck să trimită „un raport de incidente și măsuri pentru a preveni recurența” până pe 13 februarie. Pe lângă asta, agenția ar putea să facă inspecții la locație și altor schimburi. Mai mult, Departamentul Metropolitan de Poliție din Tokyo va lansa o investigație a atacului.