Raportul Tether, o analiză lansată anonim care examinează speculațiile că volatilitatea prețului este corelată cu emiterea de USDT, pretinde că aproximativ 48,8% din mișcările pe piața taurilor au pornit la două ore după ce s-au lansat 91 de burse individuale de tether.

Un autor anonim analizează opereațiunile Tether

Raportul este scris sub un pseudonim format dintr-un șir lung de simboluri alfanumerice. Autorul a spus că nu vrea să fie identificat, pentru a nu avea parte de consecințe. Tether este descris ca „o monedă stabilă”, o criptomonedă care caută „să mențină o valoare stabilă a unui singur dolar per Tether sau USDT ”.

Raportul spune că „Tether așa cum arată el azi este un rebranding al realcoin, care funcționează preluând depozite în dolari de la clienți și schimbându-le într-o sumă egală de USDT”. Autorul descrie „capacitatea activelor digitale în dolari americani fără să aibă conturi bancare denominate în dolari”ca pe o funcție majoră care să facă schimburile să adopte criptomoneda, spunând că aceasta ar fi „dificultatea extremă cu care se confruntă multe schimburi când vor să mențină relațiile cu băncile”. Din acest motiv, USDT a fost „destul de atractiv”.

Tether, acuzat de activități suspecte în 2017

Raportul spune că „mai multe evenimente îngrijorătoare au atras atenția la Tether în 2017”. În luna aprilie, Tether și Bitfinex au dezvăluit că au încheiat relațiile cu Taiwanul, ceea ce a dus la o suspendare temporară a retragerilor pentru clienți. Apoi, în aprilie, numărul de emiteri de Tether a avut o „expansiune masivă”, în ciuda faptului că firma a spus că nu mai poate să accepte depozite de la băncile din Taiwan.

bitcoin-invest

La începutul lui septembrie 2017, Tether a căutat să respingă suspiciunile cum că firma ar fi sub-capitalizată, promițând un audit istoric care până în ziua de azi nu a fost completat. În schimb, compania a venit cu un document intern la finalul lunii respective, în care pretindea să arate balanțele în dolari a unei sume modeste de aproximativ 440 de milioane de USDT. Memoriul intern nu divulga „înțelegerile de servicii și numele instituționale atașate la aceste fonduri”, fiind alcătuit dintr-o „reducere a transparenței față de raportul din aprilie”, care măcar menționa nume ale partenerilor bancari.

În noiembrie, Tether a dezvăluit că a suferit un atac cibernetic, „mitigat printr-un amendament la codul rețelei tether”. În luna următoare, au anunțat că platforma va fi oprită și că nu se vor mai face depozite la portofelele curente.

În ciuda obstacolelor cu care s-a confruntat recent Tether, numărul de USDT emiși a crescut de 10 ori în doar 5 luni după memoriul din septembrie.

Raportul arată că emiterea de USDT și volatilitatea prețului sunt legate între ele

Explozia dramatică a numărului de USDT a dus la speculații că Tether a fost folosit de Bitfinex pentru a menține lichiditatea la schimb după ce a pierdut partenerii bancari. Unii analiști acuză chiar Tether că a produs USDT în masă ca să manipuleze prețul bitcoin.

Raportul testează presupunerea folosind date empirice, venind cu o analiză a volatilității relative a prețului bitcoin până la și imediat după ce au emis noi fise tether. Articolul concluzionează că 48,7% din creșterea bitcoin din perioada 29 martie și 1 aprilie a avut loc în timpul blocadei de două ore, după care a urmat imediat emiterea de USDT.

Raportul concluzionează că „comportamentul mediu al prețului într-o perioadă de două ore a dus la o creștere de doar 6,5%”. Cercetătorii estimează că aproximativ 40% din creșterea de preț atribuită USDT se verifică.

Concluzii incriminatorii

Raportul face o serie de acuzații, inclusiv că „deviații extrem de semnificative de la forma tranzacțiilor organice” la schimburile mari de criptomonedă sugerează că „am putea să avem o manipulare coordonată a piețelor”.

Se poate ca USDT să fi fost creat când bitcoinul scădea, concluzionând că „Tether este responsabil de aproape jumătate din creșterea de preț, fără să permită măcar efectele psihologice de raliere ale pieței”. Cercetarea subliniază că statisticile prezentate nu arată neapărat rea-intenție ci doar observă că este un comportament care trebuie pus sub semnul întrebării și examinat pe mai departe.

În cele din urmă, raportul susține că Tether ar trebui să facă un audit cu un auditor cu reputație. Au adăugat că ținând cont de dimensiunile operațiunilor companiei, ar trebui angajată o firmă de contabilitate prestigioasă.

Raportul sugerează că

„Auditul nu ar trebui să includă doar o fotografiere a conturilor într-o dată anume. Ar trebui să confirme că fiecare fisă USDT este susținută de dolar acum și că susține toate punctele individuale din istoricul USDT. Mai mult decât confirmarea că aceste conturi și sumele corecte au existat, natura dintre aceste conturi și înțelegeri cu băncile și Tether ar trebui divulgate pentru a arăta că aceste conturi există doar în favoarea deținătorilor de USDT.”