Compania de secutitate Kaspersky a realizat recent un studiu ce relevă că doar 10% dintre utilizatori inteleg cum funcționează criptomonedele. Specialiștii consideră că aceasta este una dintre piedicile în adopție, deși entuziasmul pentru această tehnologie este în creștere.

O tehnologie greu de înțeles

Analiștii Kaspersky susțin că rata de adopție a criptomonedelor la nivel global este în scădere, în ciuda faptului că celebrități ca Johnny Depp și influenceri YouTube ca PewDiePie le folosesc. Majoritatea oamenilor nu înțeleg în totalitate cum funcționează și acest lucru întârzie adopția la scară largă.

Cumpara Bitcoin

Aparent, 81% dintre oameni nu au cumpărat niciodată criptomonede, iar 18% dintre cei care le-au utilizat s-au oprit pentru că a devenit prea complicat din punct de vedere tehnic.

Aceste rezultate demonstrează că monedele digitale sunt departe de a fi acceptate ca metodă de plată sau de investiție.

Volatilitate ridicată și riscul de furt

Un alt motiv major al neîncrederii este volatilitatea criptomonedelor. 31% dintre participanții la studiu au afirmat că vor aștepta ca prețurile să se stabilizeze înainte de a le folosi.

O altă categorie de oameni (35%) cred că, pe viitor, criptomonedele vor dispărea complet. Doar 14% dintre respondenți au susținut că planifică să folosească monede digitale în viitor.

Unii consumatori cred că utilizarea criptomonedelor le-ar putea pune în pericol finanțele personale, din cauza creșterii atacurilor cibernetice. 15% dintre participanții la studiu au fost victime ale fraudelor cu criptomonede sau au fost afectați de atacurile asupra exchange-urilor cripto.

„Criptomonedele au cu siguranță avantajele lor, dar, după cum se poate vedea, mulți consumatori nu sunt conștienți încă de ele din cauza îngrijorărilor legate de securitate și de modul în care funcționează tehnologia. Este o industrie interesantă și construită pe încredere. Prin urmare, este imperativ ca toți jucătorii să facă tot posibilul pentru a-și proteja rețelele și pentru a se asigura că banii clienților sunt securizați”,

explică Alexey Sidorowich, Head of Sales and Business Development la Merkeleon.

Merkeleon este o platformă exchange dedicată companiilor dezvoltată în partenenriat cu Kaspersky.

Kaspersky recomandă vigilență

În calitate de companie cu experiență în domeniul securității, Kaspersky recomandă utilizatorilor să folosească platforme cu sisteme de siguranță confirmate. De asemenea, sunt necesare măsuri de securitate adecvate pentru protecția conturilor.

„Este clar că răspândirea la nivel de masă și creșterea segmentului de criptomonede sunt ținute pe loc de natura vulnerabilă a tehnologiei”,

a declarat Vitaly Mzokov, Head of Commercialization la Kaspersky.

cumpara masina cu bitcoin

„Chiar dacă există un mare apetit pentru folosirea lor, nu e tentant să-ți dai banii către „ceva” ce nu înțelegi în totalitate și în care nu ai încredere. Trebuie inteles cum funcționează criptomonedele pentru a intelege ce cumperi. Având în vedere că siguranța investiției este de importanță crucială pentru oameni, este vital ca ei să poată lua singuri măsuri pentru a o proteja. Ca în cazul oricărei amenințări cibernetice, nimic nu poate înlocui vigilența. Dacă vreți să schimbați criptomonede, fiți atenți la siguranța conturilor și a parolelor. Dacă urmăriți o investiție pe termen lung sau să folosiți criptomonedele pentru plăți, atunci păstrați-le într-un loc sigur și folosiți mai multe portofele. De asemenea, încurajăm companiile din acest domeniu să se organizeze corespunzător, pentru a demonstra că sunt capabili să protejeze investițiile clienților.”

Studiul a fost derulat pe un total de 13.434 respondenti din 22 de tari. Romania nu a participat la studiu. Printre tarile incluse se numara: Italia, Franta, Germania, UK, Olanda, Cehia, SUA, Brazilia, Mexic, Japonia.