Departamentul de criminalitate cibernetică din cadrul Poliției ucrainene a identificat o rețea de șase site-uri fraudulente de tip exchanage, utilizate pentru infracțiuni asociate cu criptomonede de patru persoane care sunt în prezent arestate.

În conformitate cu informațiile făcute publice de Poliție, site-urile au fost utilizate pentru înșelarea populație și sustragerea criptomonedelor acestora:

”A fost indentificat un grup de patru infractori care dețin cunoștințe specializate de programare, care au creat o serie de site-uri ce imită exchange-urile legitime și le-au folosit pentru sustragerea fondurilor acestora”.

Până în prezent, site-urile identificate sunt moneycraft.info, swapex.net, myexchanger.lv, iconvex.net, likechange.biz și wowex.online, însă autoritățile cred că este posibil să existe mai multe și au solicitat sprijinul publicului – site-urile suspecte pot fi raportate pe adresa de e-mail rv@cybercrime.gov.ua.

Suspecții au vârste între 20 și 26 de ani și sunt rezidenți ai orașului  Dnepropetrovsk, iar în prezent sunt reținuți sub acuzația de fraudă si infracțiuni asociate cu criptomonede. Autoritățile au realizat percheziții la domiciliile acestora și au confiscat echipamente, computere, flash drives și documente bancare, precum și telefoane mobile utilizate de aceștia, pe care le învestighează în vederea stabilirii dimensiunilor fraudei.

În ultimii ani, Ucraina s-a remarcat ca una dintre cele mai active piețe de criptomonede din lume, fiind considerată în top 10 mondial ca număr de utilizatori – conform statisticilor, 13% din populația țării deține criptomonede, iar volumul de tranzacții zilnice pe cele 3 exchange-uri majore ( Exmo, Kuna și BTC Trade UA) atinge 2 milioane de dolari. Volumul total este cu siguranță mai mare, deoarece cetățenii ucraineni au acces la 18 platforme internaționale și există mai mult de 4000 de traderi individuali pe LocalBitcoins.

Din punct de vedere legal, însă, criptomonedele nu sunt reglementate, deși există trei proiecte de lege introduse în Parlament din octombrie anul trecut. În luna ianuarie, departamentul de criminalitate cibernetică al Poliției a solicitat guvernului să introducă reglementări clare pentru a asigura structura legală necesară combaterii infracționalității din acest domeniu.