Primarului orașului Atlanta a anunțat ieri că persoane necunoscute au atacat și blocat anumite rețele de computere guvernamentale, astfel încât unele sisteme de plăți ale facturilor și accesul la informații juridice sunt afectate. Hackerii solicită o răscumpărare în Bitcoin de 51.000 de dolari prin intermediul unor mesaje postate pe site-urile afectate.

Până în prezent, autoritățile nu au reușit să identifice toate sistemele atacate, astfel încât nu se pot pronunța asupra riscurilor la adresa informațiilor personale și a conturilor bancare afectate, în conformitate cu declarațiile făcute de primarul Keisha Lance Bottoms într-o conferință de presă.

Oficialii guvernamentali locali colaborează cu FBI, Departamentul de Securitate Națională și Microsoft pentru a izola serverele afectate și a găsi o soluție, precum și pentru identificarea persoanelor responsabile, existând deja un suspect. Inițial, s-a suspectat că a fost vorba de un atac tip ransomware, însă ulterior au stabilit că este vorba de un atac de la distanță.

Nu este prima dată când hackerii atacă rețelele guvernamentale și cer răscumpărare în criptomonede. În noiembrie 2017, o persoană necunoscută a atacat sistemul computerizat al Regionalei de Tranzit din Sacramento, solicitând 1 bitcoin răscumpărare (la momentul respectiv în valoare de 8000 de dolari).

Un caz mai grav a avut loc în decembrie 2017, în Podsdam, Germania – o bombă făcută din artificii și cuie a fost plasată în piața de Crăciun a localității, conținând o cerere de răscumpărare în valoare de 10 milioane de euro în Bitcoin prin intermediul unui cod QR.

Din fericire, bomba nu a explodat iar persoana responsabilă a fost arestată.