În ultimii trei ani, GoanaDupăBitcoin a scris multe tutoriale pentru traderii începători sau aspiranți și a discutat despre indicatorii tehnici. În general, pe Internet poți să găsești multe informații despre trading, sfaturi și cursuri plătite sau gratuite. După câteva tranzacții păguboase și câteva mâini câștigătoare, poate că mulți s-au convins că ar trebui să învețe să citească piața mai bine dacă vor să își dea titlul de trader de bitcoin.

Pentru un trader de bitcoin începător, tradingul este o activitate complicată și riscantă, dar pe Internet o să găsiți destule resurse din care să învățați să tranzacționați criptomonede. Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegi este că piețele bitcoin, sau în general piețele cripto, sunt foarte diferite de ce se întâmplă la bursă sau în arenele forex. De fapt, mulți îți vor spune că analiza tehnică tradițională nu este deloc precisă când vine vorba de piețele monedelor digitale.

Totuși, sunt mulți traderi care folosesc aceste analize tehnice zi de zi pentru trading și pentru a prezice pendulările periodice ale prețurilor.

Candelele

Cel mai frecvent, traderii din industria cripto folosesc graficele pe candele. O candelă reprezintă un anumit interval de timp. O candelă verde arată că în acel interval de timp, prețul a crescut, de la baza candelei până la vârf. O candelă roșie arată că prețul a scăzut, de la vârf la bază. Cu alte cuvinte, lungimea candelei arată creșterea, mai mare sau mai mică, a prețului. Deasupra și dedesubtul candelei s-ar putea să vedeți niște linii verticale, simple, pe care traderii le numesc fitile. Aceste linii arată prețul maxim și prețul minim din intervalul de timp – prețul maxim în partea de sus, prețul minim în partea de jos.

Candelele formează anumite structuri de care sigur ați auzit – cap și umeri, cană cu toartă, top triplu sau fund triplu și multe alte fraze care poate v-au băgat în ceață de-a lungul timpului.

Acestea îi ajută pe traderi să prezică prețul pe termen scurt și lung. După ce ai memorat destule astfel de structuri individuale, poți să le observi aproape inconștient când faci trading.

Mișcările medii (MA)  și oscilatorii

Traderii cu experiență merg la următorul nivel și folosesc o gamă largă de unelte care să facă o prognoză a mișcărilor de preț. Unul dintre cei mai importanți indicatori pe care mulți traderi îl folosesc sunt mișcările medii. De exemplu, mișcările medii simple sunt folosite pentru a calcula media unui activ digital pe un anumit interval de tmip. Mișcările Medii Exponențiale (EMA) și Mișcările Medii Displasate (DMA) sunt mai complexe decât cele simple. EMA răspunde mai rapid la fluctuațiile de preț, iar DMA este mișcat în perioade prestabilite de timp pentru ca traderii să poată să prezică trendurile pe piață.

Altă unealtă utilă folosită de traderi este Indexul de Forță Relativă – cifra RSI. Acest oscilator determină practic momentumul prețului, fie că acesta scade sau crește. Măsurarea vitezei este înregistrată pe o scară de la 0 la 100. RSI este unul dintre indicatorii populari de pe piață. Linia RSI merge ori pe laterală, ori în sus, ori în jos. Când scade sub scorul de 30  de puncte, indică faptul că avem condiții de supravânzare. Când crește peste 70, analiștii spun că moneda este supracumpărată.

Mișcările medii și cifra RSI sunt doar un vârf de iceberg când vine vorba despre uneltele folosite de traderi. Cei mai experimentați or să vă recomande să studiați banda bollinger, convergența și divergența mișcărilor medii (MACD), stocastica, oscilatorul detrended, retragerea fibonacci și multe altele. Toate aceste unelte și multe altele combinate dau traderilor indicii importante despre piață.

Nu uitați de vocea străzii

Traderii avansați au studiat toate aceste date și știu cum să folosească acest tip de indicatori. Totuși, traderii cu adevărat buni ascultă și radio-șanțul, ca să zicem așa. Piața monedelor digitale este una volatilă și guvernată de emoționalitatea investitorilor. Mulți entuziaști și-au dat seama că știrile și starea participanților pieței fac cele mai mari mutări pe piață.

De exemplu, dacă un schimb este atacat de hackeri sau o agenție guvernamentală ia o decizie legată de criptomonede, este clar că acest lucru se va simți și în prețul bitcoin. Așadar, traderii își încep ziua citind știrile și căutând sensurile ascunse.

Ca să fii trader, trebuie să ai răbdare și să investești în primul rând timp

Tradingul de criptomonede îți va consuma destul de mult timp. Chiar dacă ai impresia că știi toate structurile care pot apărea pe grafice, toți indicatorii și că ți-ai făcut puțină „școală a vieții”, tot poți să pierzi tot ce ai. Predicțiile tale pot să fie total greșite.

Criptomonedele îi păcălesc de multe ori pe traderi și atunci toată analiza și toate cunoștințele zboară pe fereastră. Așadar, sfatul celor căliți pe piață rămâne să nu investiți mai mult decât puteți pierde.

INFORMAȚIILE APĂRUTE PE SITE NU REPREZINTĂ SFATURI FINANCIARE. PENTRU ORICE DECIZIE FINANCIARĂ IMPORTANTĂ, CONSULTAȚI PROFESIONIȘTI AUTORIZAȚI.
MAI MULTE INFO LE GASITI IN TERMENI SI CONDITII