Departamentul de “cybercrime” al Poliției din Turcia a arestat 11 persoane suspectate de furt de criptomonede. Aceștia sunt acuzația de compromiterea de adrese de email, conturi exchange și portofele cripto. Operațiunea a fost lansată după ce mai multe plângeri au fost primite din partea victimelor furturilor.

Conform mass-media din Turcia, 14 persoane au anunțat autoritățile despre portofelele cripto compromise. Criptomonedele deținute au fost tranferate în alte portofele și ulterior vândute pe fiat. În cazul acestui furt de criptomonede investigatorii au estimat pagube în ”Bitcoin în valoare de 437.000 de lire turcești” (peste 80.000$).

Autoritățile au identificat suspecții prin intermediul numărului de telefon utilizat pentru înregistrarea pe platformele exchange. Ulterior, au urmărit criptomonedele tranferate în mai multe conturi.

Pe 26 octombrie, agenții de la departamenul de cybercrime au efectuat mai multe raiduri în care au arestat 11 persoane. De asemenea, au confiscat 18 telefoane mobile și carduri SIM, 22 de carduri de memorie și șase laptopuri. Au mai fost confiscate și trei hard drives, o tabletă, două permise auto și un buletin fals.

În timpul investigației, ofițerii de poliție au urmărit suspecții în timp ce au retras bani de la diferite bancomate. În prezent, se încercă identificarea tuturor victimelor acestei grupări suspectate de furt de criptomonede.

Turcia se orientează spre criptomonede

Criza economică din Turcia a provocat o creștere a interesului pentru criptomonede în acest an. Moneda locală, lira turcească, a înregistrat hiperinflație în raportul cu dolarul american. Valoarea sa a scăzut cu 45% în ultimele șapte luni. Începând cu luna august, volumele de tranzacții cu BTC pe exchange-uri și platforme precum LocalBitcoins a crescut semnificativ. Zvonurile că băncile locale vor retrage suportul pentru USD și acțiunile guvernului au alimentat acest fenomen.

Un top realizat recent relevă că 18% din cei 80 de milioane de locuitori din Turcia dețin criptomonede. Din punct de vedere al adopției, acesta este cel mai mare procent din lume.

Criminalitate cripto din Turcia, în creștere

Creșterea popularității criptomonedelor a generat și apariția a numeroase înșelătorii. Un exemplu recent a fost Turcoin, așa numita ”monedă digitală națională alternativă”. Aceasta a fost promovată drept ”un rival al Bitcoin”, dar a fost demonstrată ca schemă Ponzi.

În luna iunie, compania emitentă din Istanbul a încetat să mai distribuie dividende. Fondatorii înșelătoriei au fugit din țară cu milioane de dolari colectate de la investitori.

La începutul anului, un alt grup de infractori au încercat să șantajeze o serie de hoteluri populare din stațiunile turcești. Aceștia au creat site-uri false despre hotelurile respective și au cerut recompense în criptomonede ca să le închidă.

Este recomandat sa utilizati un portofel sigur – Copay si/sau Mycelium. La fel este recomandat sa flositi un exchange licentiat – Cryptocoin. Dar in nici un caz nu sunteti asigurati in cazul in care pierdeti sau instrainati datele private.