Oricât de greu le-ar veni să recunoască instituțiilor financiare, bitcoin-ul este o evoluție economică și tehnologică majoră și nu o să dispară peste noapte. De fapt, o să ajungă în același punct în care vor ajunge băncile în viitor. Conform agenției de presă Reuters, nouă din cele mai mari și mai de succes organizații bancare au format un parteneriat în jurul tehnologiei inovative din spatele bitcoin-ului, și anume tehnologia blockchain.
Dacă nu îi poți înfrânge, li te alături
În parteneriat cu firma de tehnologie financiară din New York R3, grupul de competitori își va pune laolaltă forțele pentru a crea un spațiu de lucru fezabil în vederea integrării tehnologiei blockchain. Cei implicați caută să fie cu un pas înainte folosind tehnologia bitcoin.
Goldman Sachs, Barclays, J.P. Morgan Chase, State Street, UBS, Banca Regală a Scoției, Credit Suisse, BBVA, și Commonwealth Bank a Australieis-au înscris deja și urmează să o facă și altele, după spusele directorului executiv de la R3, David Rutter.
Rutter a fost în trecut director al tranzacțiilor electronice la ICAP Electronic Trading, unul din cei mai mari brokeri între dealeri. A lucrat pentru a aduce împreună băncile tradiționale și tehnologia blockchain de mai bine de un an, după ce inițial a căutat să devină investitor în afaceri legate de bitcoin.
”Li s-a aprins beculețul în ceea ce privește tehnologia registrelor distribuite care ar putea să fie pentru finanțe ceea ce a reprezentat Internetul pentru media. Am ținut mai multe ședințe cu liderii bancari […] și am luat în considerare care ar putea să fie implicațiile blockchain-ului și care ar fi posibilitatea de a economisi bani și timp și de a crea o mai bună paradigmă pentru lumea Wall Street-ului și a finanțelor.”
Pentru bănci, bitcoin-ul e dușmanul numărul 1, dar blockchain-ul e foarte valoros
Refrenul deja arhicunoscut al instituțiilor economice, fără să vrea i-a dat monedei bitcoin partea leului. ”Bitcoin-ul nu este bun, dar tehnologia blockchain promite multe”. Astfel de afirmații sunt previzibile venind de la o instituție de centralizare, din moment ce o bancă nu ar putea să creeze bitcoini la fel de ușor cum crează dolari, prin rezerve bancare fracționale.
O monedă pe care nu o poți printa după bunul plac și controla prin reglementări și influență guvernamentală nu are cum să fie atractivă. Noile invenții din tehnologie care fac moneda bitcoin atât de eficientă pentru cetățeanul de rând ar putea să ajute afacerile să lucreze mult mai eficient, cu câteva modificări.
Printre ideile despre cum ar trebui să acționeze în continuare se numără folosirea directă a blockchain-ului, crearea propriei versiuni de blockchain sau a unui design cu mai multe funcționalități, ca platfroma Ethereum. UBS lucrează deja la o tehnologie Blockchain prin Bitcoin Labs din Londra. Barclays și Santander au lucrat de asemenea la zeci de metode pentru a folosi tehnologia din spatele bitcoin-ulu în viitoarele monede de afaceri.
”Cred că, dacă vorbim în mare, vom putea să demonstrăm în 1-2 ani că tehnologia e potrivită pentru acest scop. Cât va dura să rulăm acest lucru și să îl integrăm în sistemele existente nuu pot să spun pentru că nu am suficiente informații. Scopul nostru este să avem câteva exemple reale în legătură cu felul în care acest lucru funcționează în următorii ani”
Nu vor să recunoască că s-au înșelat, dar…
Se spune că nu există publicitate negativă. Îți dai seama cât de eficientă este tehnologia bitcoin când aceste companii din topul Fortue sunt dispuse să lucreze împreună și mănâncă tehnologia blockchain pe pâine. În anii următori, acești titani ai industriei ar trebui să fie sinceri în legătură cu felul în care ”inovația lor” a fost fructificată. Probabil că nu vor recunoaște, dar nu asta e problema.
Bitcoin-ul și tehnologia asociată cu el demonstrează în fiecare zi că este cu câțiva ani buni înaintea băncilor. Cine știe? Poate într-o zi vom putea să intrăm într-o bancă și chiar să putem să facem transferuri bancare în mai puțin de 2-3 zile lucrătoare.Doar că probabil că va veni cu costuri suplimentare de vreo 70 de dolari pentru ”servicii instant” în loc de cei 30 de dolari (sau câțiva satoshi în cazul monedei bitcoin.)
Până la urmă, compania de telefonie vinde acum milioane de modemuri, după ce a petrecut ani la rândul opunându-se valului de inovații adus de Internet în anii 90. Să zicem că ăsta este prețul progresului.
În cursa de înarmare financiară, ori îi urmezi pe cei mari ori te dai din cale. Dar în timp ce instituțiile nu conduc inovația, cel puțin sunt dispuse să urmeze liderul.
sursa – CoinTelegraph