Comisia Europeană a publicat cea de-a cincea Directivă Împotriva Spălării Banilor, ce a intrat în vigoare pe data de 9 iulie și trebuie adoprată de statele membre în termen de 18 luni.
Această directivă extinde autoritatea organizațiilor de supraveghere financiară europene și impune regulile de combatere a spălării banilor și în domeniul monedelor digitale(ca si bitcoin). Mai exact, noile reguli impun o transparență mai mare când vine vorba despre utilizarea unor mijloace de plată precum cardurile pre-plătite și solicită crearea de autorități financiare care să supravegheze activitatea platformelor exchange de monede digitale.
”A 5-a directivă privind combaterea spălării banilor sporește, de asemenea, cooperarea și schimbul de informații între autoritățile de combatere a spălării banilor și autoritățile de supraveghere prudențială, inclusiv cu Banca Centrală Europeană ” se menționează în declarația de presă a CE.
Comisia afirmă că, pentru a asigura protecția adecvată împotriva posibilei utilizări ilicite a monedelor digitale, autoritățile competente ar trebui să poată urmări modul în care sunt utilizate:
„În scopul combaterii spălării banilor și combaterii finanțării terorismului (AML / CFT), autoritățile competente ar trebui să poată controla, prin intermediul entităților specializate, utilizarea monedelor virtuale”.
Pentru ca autoritățile de reglementare să poată monitoriza eficient monedele virtuale, Comisia afirmă că autoritățile de reglementare ar trebui să poată asocia adresele cripto cu proprietarii și ar trebui să formeze un mecanism de auto-raportare:
”Pentru a combate riscurile legate de anonimitate, unitățile de informații financiare (FIU) naționale ar trebui să poată obține informații care să le permită să asocieze adrese de monedă virtuală identității proprietarului monedei virtuale. În plus, ar trebui evaluată în continuare posibilitatea de a permite utilizatorilor să se auto-declare în mod voluntar autorităților desemnate”.
Practic, noua directivă extinde regulile AML și a finanțării terorismului la monedele virtuale, serviciile legate de impozitare și comercianții în opere de artă.
Normele se vor aplica entităților care furnizează servicii de deținere, stocare și transferare a monedelor virtuale, persoanelor care oferă astfel de tipuri de servicii, precum și a categoriilor de persoane ce oferă servicii de audit, contabilitate externe și consiliere fiscală care fac deja obiectul celei de-a patra directive. Acești actori vor trebui să-și identifice clienții și să raporteze eventualele activități suspecte către Unitățile de Informații Financiare.