Unul dintre cei mai mari operatori de telfonie din Statele Unite, AT&T, a anunțat că va accepta plata facturilor cu criptomonede. Procesul este realizat printr-o colaborare cu BitPay, procesator plăți online, pentru clienții din Statele Unite.
BitPay este o platformă care transformă criptomonedele în valute fiat și este utilizată de peste 20.000 de companii. AT&T este prima companie de dimensiuni mari din industria telecom care oferă opțiunea de plată a facturilor cu criptomonede.
Kevin McDorman, vicepreședinte al operațiunilor financiare AT&T, a declarat că decizia se bazează pe cererea din partea clienților:
„Avem clienți care folosesc criptomonede și dorim să le oferim opțiunea de a-și plăti facturile cu metoda pe care o preferă”.
În prezent, compania acceptă plata cu criptomonede doar la plata facturilor. AT&T nu a specificat dacă clienții vor putea în viitor să achiziționeze telefoane sau alte accesorii cu cripto. Clienții interesați pot pur și simplu să selecteze BitPay ca opțiune de plată atunci când se conectează la conturile lor online sau prin intermediul aplicației myAT&T.
Un pas înainte pentru adopție
Sonny Singh, directorul de operațiuni al BitPay, a declarat că cel mai probabil mișcarea se bazează pe statisticile recente care demonstrează că din ce în ce mai mulți mileniali folosesc criptomonede. În plus, plățile cripto presupun comisioane mai mici decât cele cu cardul de credit, de exemplu.
Per ansamblu, Singh subliniază că această evoluție este una pozitivă pentru stimularea adopției. Este foarte probabil ca alți operatori să urmeze exemplul At&T și să integreze plata cu criptomonede.
„Marile companii vor să învețe”, a spus Singh. „Ne-am întalnit cu echipe executive de la multe companii Fortune 500 pentru a le explica cum funcționează criptomonedele. Am dorist să identificăm oportunități de colaborare care să le aducă avantaje”.
AT&T investighează și tehnologia blockchain în general
La sfârșitul anului 2018, AT&T a anunțat că lucrează la o suită de soluții de tip blockchain compatibile cu Microsoft Azure și Platforma IBM Blockchain. Scopul declarat al suitei este acela de a oferi „transparență și responsabilitate suplimentară chiar și celor mai complexe lanțuri de aprovizionare”. Ca exemplu, pentru clienții instituționali în domenii precum producția, comerțul cu amănuntul și asistența medicală.
Operatorul telecom a depus, de asemenea, o cerere de brevet de invenție în decembrie pentru o „hartă de istorie socială” bazată pe blockchain. Aceasta ar permite unei rețele precum AT&T să colecteze informații cu privire la activitatea abonaților pe social media.
„Platforma ce creează o hartă de istorie socială descrisă poate profita de natura imutabilă și permanentă a înregistrărilor pe blockchain. Stocarea ofera acces la date care reprezintă tranzacțiile online realizate de utilizatori pe mai multe aplicații de social media”.