Fostul ministru rus de finanțe, Alexei Kudrin, sustine „auto-reglementarea” în sectorul cripto. El crede că va fi mai eficient în acest stadiu timpuriu decât orice regulament impus. Alții și-au exprimat opinii similare cu privire la acest regim. Kudrin și-a împărtășit opinia in social media, comentând ultimele evoluții în dezbaterea despre cripto. Membru vechi al administrației lui Putin conduce acum un think-tank care lucrează la dezvoltarea strategică a Rusiei.

Circulația criptomonedelor va crește în mod inevitabil în Rusia, dar înainte ca standardele să fie create și tehnologiile să fie îmbunătățite, riscurile sunt foarte mari pentru investitori și mai ales pentru cetățenii obișnuiți, a avertizat Kudrin. „În acest sens, auto-reglementarea este mai eficientă decât reglementarea”, a scris el intr-un tweet. El a atașat comentariul său la un articol care a dezvăluit unul din mai multe dezacorduri dintre cele două instituții însărcinate să creeze cadrul juridic pentru Bitcoin. Kudrin, care a deținut funcția de ministru al Finanțelor al Rusiei timp de 11 ani (2000-2011), conduce Centrul de Cercetare Strategică – un think-tank fondat pe inițiativa lui Putin, care reprezintă strategii de dezvoltare a Rusiei în următorul deceniu.

Dezbaterea despre reglementarea criptomonedelor în Rusia se desfășoară în mijlocul unei atmosfere preelectorale. Au apărut linii de gandire divergente între Banca Centrală a Rusiei și Ministerul Finanțelor, care lucrează împreună la noua legislație. Uneori, cooperarea lor arata mai mult ca un argument asupra mai multor aspecte ale legii. Comentariul lui Kudrin a venit cu anunțul că „Minfin” și „Centrobank” au ajuns la un acord pentru a legaliza ICO-urile, dar rămân diametral opuse statutului juridic care ar trebui atribuit criptomonedelor precum Bitcoin.

Ministerul Finanțelor tocmai a publicat draftul proiectului de lege „Cu privire la activele financiare digitale” pregătit împreună cu reprezentanții CBR. Documentul definește termeni cum ar fi contractele inteligente și tokenurile, stabilește reguli pentru conducerea ICO și stabilește regimul juridic pentru activitatile de mining. Schimbul de criptomonede in ruble, alte valute sau asset-uri este „marul discordiei”, totuși. Ministerul argumentează că legalizarea tranzacțiilor cu criptomonede pe scară largă ar limita încălcările legii, ar spori transparența pentru impozitare și ar spori încasările bugetare. Datorită acceptării acestui raționament, principala autoritate monetară a Rusiei rămâne în opoziție cu o astfel de legalizare a Bitcoin si Criptomonede. „Nu sunt susținute de nimic sau garantate de nici un guvern”, insistă CBR.

Aceasta nu este prima dată când cele două autorități financiare și-au făcut public dezacordurile in reglementarea pietei cripto. Nu au putut să se înțeleagă cu privire la introducerea cripto-trade-ului sau la ideea unei criptomonede naționale. Ministerul Finanțelor a solicitat tranzacționarea criptomonedelor și a instrumentelor lor derivate pe bursele rusești, dar Banca Centrală nu sprijină pe deplin inițiativa. Și, când CBR a văzut potențialul în așa-numita criptorubla, chiar daca întârziat, entuziasmul său nu a fost împărtășit de MF, care a numit ideea „necorespunzătoare”. Între timp, principalul candidat la Kremlin a evitat cu prudență răspunsurile „da” și „nu”, când a fost intrebat de către mass-media despre viitorul pietei cripto in Rusiaei. Ambiguitatea este probabil să persiste până la alegerile prezidențiale din martie.

Vocile rațiunii vorbesc de pe margine

Atât laudat, cât și criticat, Alexei Kudrin a primit credit pe scară largă pentru că a condus Rusia prin ultima criză financiară globală. Analiștii spun că a făcut acest lucru în mare parte datorită Fondului de Stabilizare, considerat a fi creația lui. Considerat unul dintre creatorii politicilor economice ale Kremlinului sub Putin și Medvedev, Kudrin a fost salutat ca un „campion al pieței libere” și un „manager fiscal de cea mai înaltă ordine” de către observatori străini.

În Rusia a fost lăudat că a plătit o mare parte din datoria externa, în timp ce pensiile și salariile se ridicau. Criticii spun, totuși, că viziunile sale liberale pentru viitor pot afecta economia Rusiei și pot reduce nivelul de trai. Cu toate acestea, Kudrin a fost recunoscut pentru echilibrarea opiniilor oficialilor guvernamentali cu opiniile mediului de Securitate .

Boris Titov

În critica sa, lui Kudrin i sa alăturat o altă personalitate proeminentă în Rusia. Boris Titov a comentat, de asemenea pe marginea proiectului de lege elaborat de MF și CBR. Ei propun „o reglementare mult mai aspră decât Japonia, Elveția, Belarus și Armenia, adică țările care au adoptat o anumită legislație până în prezent”, a spus Titov. „Nu ar fi mai bine să nu adoptați nimic”, a adăugat el. Titov este convins că, odată cu această legislație, Rusia își va „pierde atractivitatea” în ochii comunității cripto.