AlphaBay, una din piețele negre de pe darknet este offline de mai multe zile. Unii utilizatori cred că administratorii încearcă să iasă din fenomen. De peste o săptămână piața nu dă niciun semn de viață, iar dacă lucrurile rămân așa mulți clienți ar fi păgubiți.
AlphaBay riscă să își piardă locul în topul piețelor negre
Alphabay a fost un lider în domeniu timp de doi ani. Era cea mai mare piață online de pe deep web care comercializa mărfuri ilegale. Conform site-ului DeepDotWeb, piața și-a menținut rata de aprobare de 93%, dar este offline de aproape o săptămână. Dacă un site de pe deep web este offline timp de două săptămâni, el nu va mai fi listat de Deepdotweb pe bara de site-uri recomandate.
În plus, săptămâna trecută, un “angajat de la relații cu publicul” care folosea nickname-ul “Trappy”, a avertizat utilizatorii într-o postare pe Reddit de apariția unor site-uri false. Acestea pretind că sunt AlphaBay, dar ele sunt de fapt site-uri de phishing. Trappy nu a explicat însă și de ce AlphaBay este offline.
Clienții AlphaBay sunt nervoși și caută piețe alternative
Alte piețe de pe darknet, cum ar fi Dream sau Hansa, au devenit în aceste zile mai vizitate de clienți. Din cauza numărului mare de conturi noi, Hansa nu mai acceptă înregistrări. Unii utilizatori au încercat chiar să cumpere conturile altora. Subreddit-ul dedicat AlphaBay este plin de glume referitoare la ieșirea de pe scenă administratorilor site-ului. Pe același subreddit se întâlnesc însă și utilizatori în căutare de piețe alternative, sau clienți care încearcă să ia legătura cu foștii furnizori. Este posibil ca agitația clienților să fie determinată și de faptul că pe AlphaBay se puteau găsi și unele droguri periculoase, în timp ce alte piețe oferă doar produse mai puțin nocive, cum ar fi marijuana.
Cele mai speculate teorii
O eroare de securitate (OP-Sec)
Au existat mai multe teorii referitoare la ce s-a întâmplat cu piaţa neagră. “Kinger”, un fost comerciant de pe AlphaBay, a spus că a dezvăluit presei identitatea unui membru din staff-ul pieţei, care folosea nickname-ul “Desnake”. Kinger s-a lăudat şi cu faptul că a mai expus în trecut şi pe alţi utilizatori ai darknet-ului: “Salut băieţi, sunt Kinger. Vă informez că AlphaBay s-a închis din cauza mea”, a declarat Kinger. “Identitatea lui Desnake a fost expusă de către mine deoarece a făcut o greşeală. După ce l-am contactat pentru a-l anunţa, cred că a decis să distrugă totul.”
Un alt comerciant al pieţei negre a confirmat posibilitatea unui OP-Sec şi a detaliat că va oferi în curând dovezi în acest sens: “Întrucât a fost vorba de o greşeală umană, administratorul a decis să renunţe. Am ţinut legătura cu un membru din staff şi se pare că au împărţit banii între ei. Toţi banii utilizatorilor au dispărut.
Mă îndoiesc că se vor mai întoarce. Acest administrator ar trebui să ia lucrurile în serios şi să realizeze cine sunt şi ce informaţii deţin. Îi rog frumos să returneze banii comercianţilor care i-au fost loiali şi care l-au ajutat. Ştiu că pe darknet nu există oameni de bună credinţă, dar măcar să ne dea banii înapoi.”
Autorităţile şi investigaţiile asupra darknet-ului
O altă teorie spune că autorităţile sunt aproape de a îi prinde pe mulţi dintre administratorii pieţelor negre. Săptămâna trecută, în Quebec, agenţii FBI şi poliţiştii canadieni au descoperit evidenţe asupra unei pieţe negre. Conform reprezentanţilor poliţiei din Canada, sechestrări de computere şi arestări au avut loc şi în Tailanda. Autorităţile nu au specificat precis obiectul anchetei din Quebec. Ei au transmis doar că urmăresc o reţea mondială asociată cu dark web-ul.
Clienţii încă au speranţe
Pe forumuri au fost multe dezbateri, dar nimeni nu ştie precis ce s-a întâmplat. Unii cred că piaţa se va redeschide. Alţii spun că a trecut deja prea mult timp pentru a se mai întâmpla acest lucru, iar administratorii au plecat de mult, luând cu ei fondurile în bitcoin şi monero ale clienţilor.
Chiar dacă AlphaBay era cea mai mare piaţă de pe deep web, ea nu oferea toate setările de securitate care erau disponibile pe alte pieţe mai, inclusiv portofele cu multi-semnătură. Hansa de exemplu, a treia piaţă ca nivel de popularitate, oferă chiar şi premieri de 10 bitcoini clienţilor care descoperă buguri ale sistemului.
Mai mult, există oameni care urmăresc multe portofele care au fost utilizate pe AlphaBay. Unele conţin chiar mii de bitcoini. Însă până când clienţii vor raporta pierderile, este greu de estimat câţi bani au fost furaţi. În prezent, chiar dacă a trecut deja o săptămână de când reprezentanţii AlphaBay n-au mai dat niciun semn, clienţii încă speră că piaţa lor favorită îşi va relua activitatea.
Sursa – News.bitcoin.com