Târăște după el un AK-47. Luptă cu ISIS în Siria. Amir Taaki a văzut multe.

Hackerul este cunoscut pentru că scria cod în Londra, migrând dintr-un apartament abandonat în altul și pentru că a creat una dintre primele piețe negre bazate pe bitcoin. Este un Che Guevarra din lumea hackerilor, care luptă când cu AK-ul când cu tastatura.

Acum proaspăt ieșit dintr-o perioadă haotică, promovează ideea că monedele digitale trebuiesc luate de pe mâna băncilor, guvernelor și puterilor. Este un personaj bizar, cu o ideoloogieizară.

”Academia”

În primul său interviu despre un nou proiect, pe care îl numește simplu ”academia”, Amir Taaki a vorbit despre planurile lui de a converti întreaga regiune din nordul Siriei într-o economie bazată pe bitcoin.

Amir Taaki se așteaptă ca implementarea să dureze aproape 20 de ani. A făcut deja primul pas și a recrutat o echipă de cinci ”hackeri revoluționari”. A spus despre ei că sunt foarte dedicați și că vor să se asigure că bitcoinul nu va avea aceeași soartă ca alte mișcări din tehnologie, care la un moment dat au fost revoluționare și care acum nu mai înseamnă nimic.

”Bitcoinul se află acum într-un moment crucial. Poate ori să se găsească pe sine, la fel ca celelalte mișcări tehnologice de dinaintea lui, să devină irelevant. Sau oamenii pot săse adune și să încerce să înțeleagă cu adevărat, la nivel social, ce este bitcoinul cu adevărat.”

Ideea de a face ”academia” i-a venit lui Amir  Taaki când era pe front, când lupta împreună cu Kurzii Rojava. Aceștia din urmă cred în democrație directă, cu puțină implicare din partea guvernelor (dacă nu chiar deloc). În acest moment, Kurzii sunt izolați, au emborgouri impuse de Siria iar lira siriană se confruntă cu inflație masivă (1$ valorează peste 500 de lire siriene). Amir Taaki a început să își imagineze cum ar putea criptomoneda cu care el a lucrat în trecut să îi conecteze pe Kurzi cu restul lumii, prin alte metode.

Proiectul și echipa

După perioada sa în Orientul Mijlociu, Taaki a petrecut 10 luni în Anglia, în arest la domiciliu. Spune că a fost o perioadă dedicată studiului. Taaki a făcut un plan pe doi ani, pentru o entitate cu sediul în Grecia, în parte colectiv de hackeri, în parte experiment de ingineri socială și în parte școală.

Acum, cu o mică echipă adunată în jurul lui, împreună cu care să pună în aplicare acea viziune, Taaki a spus că următorul pas va fi să îl dezvolte și să ajungă la 20 de persoane în următoarele opt luni.

Pentru început, academia urmează să organizeze evenimente educaționale și să pună bazele unei ”rețele de plăți la scară mare”, care să nu se bazeze nici  pe bănci, nici pe Internet. Ideea este să aibă la bază module ESP12 cu funcționalitate Wi-Fi și portofele de hârtie anti-furt. Speră că academia lui va reuși să dezvolte această idee.

Toată povestea asta poate că sună radical. Taaki spune însă că oamenii normali trăiesc o minciună.

”În ultimi ani, tehnologia și-a pierdut viziunea pe care o avea înainte. S-a ajuns ca acum mulți oameni să evadeze într-o lume virtuală.” A spus acesta. ”Bitcoinul vine la final, este coada unei mișcări politice mai mari a hackerilor. Dar chiar și bitcoinul are tot felul de probleme din cauză că oamenilor le lipsește viziunea.”

Un nou tip de afacere

La baza academiei se află mai multe mișcări tehnologice. Desigur, mișcarea pentru software dat la liber, mișcarea cripto-anarhiștilor, mișcarea anonymous și pirateria.

Proiectele lui Taaki au de fiecare dată și o natură radicală. Acesta nu este o excepție. Chiar dacă pare să fie împotriva afacerilor, Taaki nu este nici iconoclast nici anticapitalist turbat.

De exemplu, foarte importantă pentru o economie bazată pe bitcoin este software-ul open-soure, care stă la baza blockchainurilor publice, dar și la baza blockchainurilor private

Spune despre contribuțiile open-source venite din mediul de afaceri (cum ar fi Fabric de la IBM și Sawtooth de la Intel – ambele parte a blockchainului Hyperledger) că sunt ”necesare pentru succesul programelor gratuite și open source.”

Are  o problemă cu băncile centrale

De fapt, Taaki spune că interesul băncilor centrale eîn tehnologie nu încearcă decât să distragă oamenii de la potențialul bitcoinului de a da mai multă independență oamenilor. Înțelege însă că acestea ar putea să devină competitori puternici pentru viziunea de adopție la scară largă și pentru utilizarea de zi cu zi a bitcoinului.

”Trebuie ca economia să fie din nou conectată la viață și la umanitate” a spus acesta. ”Bitcoinul este o unealtă pe care o punem folosi pentru a contesta puterea băncilor centrale.”

Caravana

Taaki a plecat acum cu caravana, în căutarea sponsorilor, organizațiilor partenere și hackerilor revoluționari, dar și a unei locații în Grecia pentru academia lui.

A fost recent în Franța, la conferința BreakingBitcoin, unde a dezvăluit pentru prima oară ce are de gând să facă cu această academie.

În timpul discursului, a spus că vrea ca bitcoinul să devină ”monedă națională în Rojava”, cu schimburi la care traderii de bitcoin să poată să cumpere vouchere pentru produse.

Taaki urmează să participe și la conferința M-0 din Zug, Elveția, luna viitoare. Conferința este adresată administratorilor de portofele de investiții, investitorilor și avocaților care caută să scadă costurile făcând tranzacții pe blockchain.

Pe de-o parte adoptă puterea afacerilor de a-i pune în practică ideile. Pe de altă parte, Taaki a întors spatele finanțelor tradiționale. Așadar, un astfel de eveniment este și potrivit și bizar pentru programator.

”Nu lucrez pentru bani. Cei pe care îi am în preajmă ar trebui să fie motivați tot de munca la ideile lor, nu pentru câștiguri materiale în viața asta, ci pentru că vor să lase ceva în urmă, să transmită spiritul lor, ideile lor în lume.”