La fel ca în 2016, creșterile prețului bitcoin din anul 2017 ne fac să nu vedem neajunsurile din lumea cripto. Bitcoinul nu reușește să ofere decât profituri „HODLerilor”, iar capitalul social al bitcoinului, instituția umană din jurul acestei tehnologii importante, este deficitară.

Să nu fim înțeleși greșit: e cum nu se poate mai bine să te îmbogățești. Dar unele dintre cele mai mari posibile beneficii ale bitcoinului: incluziunea economică a celor defavorizați, confidențialitatea financiară, o sursă de bani stabilă pentru cei care n-au și mai multă libertate, toate par mai îndepărtate decât erau acum un an, sau în orice alt moment din istoria bitcoinului. Anul 2017 nu a adus concret îmbunătățiri în nici unul dintre punctele de mai sus.

Pești mai mulți, lac mai mare

Da, prețul bitcoin a crescut față de banii fiat în anul 2017. Cu mult. Bitcoinul este recunoscut tot mai mult ca o clasă de active chiar dacă nu prea are legătură cu celelalte clase. Bitcoinul și criptomonedele ar trebui să fie parte din portofoliul oricărui investitor inteligent. Este o brodeală bună și pentru bitcoin și pentru investitori. Trebuie însă să nu pierdem din vedere și „volumul de piață” al bitcoinului.

Printre argumentele conservatorilor în povestea scalabilității bitcoin de anul acesta, s-a numărat și faptul că suntem responsabili de 30 de miliarde de dolari, de 60 de miliarde, de 100 de miliarde și tot așa. Par numere mari, până când calculezi că volumul de piață al primelor patru criptomonede aflate în circulație este de aproximativ 22,5 triliarde de dolari.

„Dimensiunea” bitcoinului este de mai puțin de 1% din mega-monede, poate nici atât dacă le numeri și pe restul. Dacă ar fi posibil să îi măsurăm efectele asupra umanității, bitcoinul ar fi și mai jos în top, la nici o zecime dintr-un procent.

Calculatorul de buzunar a avut o influență mai mare în progresul economiei decât bitcoinul. Velurul a îmbunătățit mai mult situația oamenilor decât au făcut-o criptomonedele.

Ținând cont de potențialul bitcoinului, este un rechizitoriu destul de sumbru al influenței bitcoinului până acum.

Capitalul social al bitcoinului în anul 2017

Fiecare invenție are potențialul să schimbe lumea într-o oarecare măsură. Cele mai multe nu o fac. Asta pentru că lipsește capitalul social.

Capitalul social reprezintă „toate celelalte” din jurul unei afaceri, tehnologii sau produs: cât este de cunoscut, are sau nu parte de adopție, legile și obiceiurile care îi sunt favorabile, integrarea în instituțiile existente și așa mai departe. Și bananele au nevoie de un capital social, și orice alt produs cu pretenția de a schimba lumea.

Bitcoinul are încă extrem de puțin capital social. Prea puțini oameni știu de el. Și mai puțini cred că este benefic sau viabil. Și mai puțin au bitcoini și din toți, un număr infim de oameni îl folosesc. Deocamdată, situația legislativă este un animal blând, dar nu este un animal fără colți și gheare. Lipsa de orientare în general a oamenilor către bitcoin înseamnă că am putea să vedem în orice moment ghearele și colții.

Poate că toate aceste lucruri sună usturător, dar nu împușcați mesagerul. Bitcoinul nu a ajuns încă la nivelul acela de îngrațiere în societate pe care ar trebui să îl aibă până acum. Asta înseamnă că atunci când prețul bitcoinului o să cadă de la ce înălțime o să ajungă în cele din urmă, o să cadă mult și o să stea jos multă vreme.

În realitate, avem un rezervor superficial de instituții reale care să susțină viitorul criptomonedelor noastre.

anul 2017 pentru bitcoin

Scalabilitatea

Dezbaterea scalabilității este responsabilă pentru o mare parte din eșecurile bitcoinului, față de potențialul pe care îl are. Se vede cel mai bine în lipsa de capital social.

În anul 2017, lumea a pierdut multă, multă energie certându-se în legătură cu creșterea rețelei. Energie care ar fi trebuit în mod normal să intre în construcția bitcoinului. Ritmul lent al scalabilității încetinește adopția.

Adopția nu este singurul scop. Dezbaterea scalabilității a fost însă caustică pentru că nici dezvoltatorii Bitcoin Core și nici cei care au susținut alternativele nu au reușit să comunice o filozofie clară și niște scopuri clare de a ajuta bitcoinul.

Nu au descris într-un fel accesibil felul în care deciziile lor tehnice au ajuns la echilibrul perfect și îndeplinesc prioritățile comunității bitcoin. (Desigur, nici nu ar fi fost ușor să o facă).

În schimb, Segwit2x a fost un campionat de înjurături care s-a încheiat cu „suspendarea” update-ului.

Întâi politica și apoi progresul

În tot acest timp, s-a văzut o cale de progres în lumea bitcoin. Săptămânile de dinainte de bifurcația 2x aveau iz de campanie politică. După ce au încheiat cu argumentele, a început spectacolul de cămin cultural.

Dezbaterile au ajuns invariabil la atacuri personale. La un moment dat se pregătea un fel de „surpriză de octombrie”. S-a spus că dezvoltatorul Segwit2x Jeff Garzik era implicat în crearea unei noi criptomonede numite Metronome. Ca în toate campaniile politice, știrea a fost șocantă sau de așteptat, în funcție de părerea…concepută de dinainte despre Garzik și Segwit2x.

Și în plină furtună politică, a apărut bitcoin cash, așa, ca o notă marginală. Versiunea bifurcată a blockchainului bitcoin are limita blocului la 8MB. Au sărit peste modificările Segwit. După o scurtă perioadă în care moneda a fost interesantă, bitcoin cash ne surprinde zi de zi prin faptul că a continuat să existe.

Mai apoi, după ce eforturile Segwit2x nu au dat nici un fruct, bitcoin cash a devenit principalul competitor împotriva conducerii bitcoin core. Campania politică s-a terminat într-o competiție.

Bitcoin cash nu caută să schimbe în același timp și sofwareul minerilor și felul în care rulează nodurile, așa cum încerca Segwit2x. Trebuie să lucreze ca să își păstreze cota de piață: minerii, nodurile și utilizatorii care adoptă această nouă versiune de bitcoin.

Două pariuri

Avem o competiție comercială. Probele de concurs sunt comisioanele, prețul monedei, viteza de  tranzacționare, recompensele minerilor, dimensiunea rețelei dar și rezistența la cenzură și alte dimensiuni esențiale ale securității.

Recunoașterea brandului face parte din competiție. De aceea, să numești bitcoin cash-ul bcash este o insultă majoră pentru susținători.

Când vine vorba de bani, efectele rețelei sunt o dimensiune dominantă a calității, dacă nu chiar cea mai dominantă. Core a pus stăpânire pe acest aspect iar cash are un drum lung de parcurs să prindă din urmă.

Susținătorii bitcoin cash pariază că valoarea unor bani digitali tranzacționați rar și scumpi este mai mică decât a unora care mențin proprietățile de bază ale unei criptomonede bazate pe blockchain. Bitcoin core pariază pe conservatorim mai presus de toate.

Acum, la încheierea unui an glorios de nefericit pentru bitcoin, ar trebui să le mulțumim tuturor competitorilor și să le urăm succes.

Toate eforturile lor de a păstra conducerea sau de o prelua de la alții ar trebui, să sperăm, să dea mai multă forță bitcoinului. Dacă reușesc să construiască un capital social pentru bitcoin, or să îi dea și mai multă forță.