Kim Dotcom, antreprenorul vedetă catalogat de Wired înainte de apariția lui Snowden ca ”cel mai căutat om al internetului”, a primit înapoi fodurile care îi fuseseră înghețate de guvernul din Noua Zeelandă.
Antreprenorul din spatele controversatului imperiu de file sharing MegaUpload s-a luptat pe bani grei în instanța neozeelandeză cu guvernul american, după ce SUA a făcut razie la vila lui Kim Dotcom din Noua Zeelandă, sub acuzația de înșelăciune, conspirație de încălcare a drepturilor de autor și tentativă de spălare de bani.
La în
ceputul anului 2012, SUA, ajutată de departamentul de poliție din Noua Zeelandă a făcut razie la vila lui Kim Dotcom și a confiscat bunuri în valoare de 17 milioane de dolari folosind mandate care acum au fost declarate ilegale de Înalta Curte de Justiție din Noua Zeelandă, prin judecătoarea Helen Winkelmann.
Pe lângă confiscarea bunurilor în timpul raziei, printre care se află mașini sport și picturi, se pare că lui Kim Dotcom i-ar fi fost de asemenea înghețate 64 de conturi bancare din toată lumea, în valoare de 175 de milioane de dolari.
Fără acces la averea sa, Kim Dotcom are mari probleme în finanțarea apărării legale și deja a cheltuit peste 10 milioane de dolari din 2012 și până astăzi, dintre care o mare parte încă o datorează sau a fost finanțat prin noi intreprinderi de atunci.
Noua Zeelandă îi permite lui Kim Dotcom acces la o parte din ”banii săi”
În februarie, în fața curții a apărut un Dotcom falit și sărac, cerând să i se ofere cheltuieli de întreținere și o sumă masivă de bani pentru a plăti cheltuielile de judecată din trecut și din prezent. Kim Dotcom a primit înainte de asta 15 000$ pe lună pentru a supraviețui, dar costurile mai l-au lăsat fără niciun ban.
Kim Dotcom și-a recâștigat accesul la 1.5-3 milioane de dolari, după cum raportează torrentfreak. Judecătorul a notat că Dotcom încă datorează în jur de 1.5 milioane de dolari unui fost avocat și că va avea nevoie de o sumă destul de mare de bani pentru a finanța lupta legislativă cu extrădare. Această sumă îi va fi eliberată din obligațiunile guvernamentale care sunt acum restricționate.
Judecătoarea i-a permis de asemenea lui Kim Dotcom să primească o alocație lunară din fondurile înghețate, care conform acesteia ar trebui să îi susțină familia numeroasă și să îi onoreze contractele de leasing ale vilei gigantice.
Dotcom recunoaște că ar fi o alegere înțeleaptă să se mute într-o casă mai modestă după expirarea, în 2016, a contractului.
Dotcom contra lobby-ului puternic din media
Știri despre re-intrarea la scară mai mică a lui Kim Dotcom în afaceri dar și despre faptul că o parte din avere i-a fost returnată a făcut ceva valuri în presa bitcoin. Ce legătură are acest caz cu bitcoin, ați putea să întrebați. Ei bine, sunt destule motive, inclusiv acuzațiile și tacticile care sunt oarecum asemănătoare cu cazul Silk Road.
De exemplu, Dotcom este acuzat de încălcarea drepturilor de autor pe motiv că a făcut posibilă și a conspirat să susțină pirateria. Totuși, antreprenorul își menține poziția cum că MegaUpload a fost în primul rând creată ca o companie de stocare a datelor care servește afacerile și indivizii care încarcă tot felul de conținut, nu doar cel considerat ilegal de judecătoriile din SUA.
Acest lucru înseamnă că el și echipa sa, ca dezvoltatori de software, sunt acuzați pentru activitatea utilizatorilor platformei, situație analogă cu aceea din cazul lui Ross Ulbricht.
O altă asemănare este faptul că fondurile lui Kim Dotcom de pe conturile bancare au fost înghețate în întreaga lume, inclusiv conturile PayPal. Acest lucru, indiferent de părerea oamenilor despre proprietatea intelectuală, arată cât este de fragilă posesia banilor noștri în sistemul bancar așa cum este astăzi.
Până la urmă, patentele și drepturile de autor internaționale sunt impuse de cele mai multe ori de grupuri de lobby-ști formate din giganți media ca Hollywood, Sony, Disney, Warner Brothers printre mulți alții, care par să fie amenințați de funcția de bază a internetului, partajarea infinită de informații.
Nu în ultimul rând, orice bitcoin-er versat ar fi tentat să viseze cu ochii deschiși despre o schemă de cod de securitate care i-ar putea permite să își păstreze o parte importantă din avere, dacă ar fi fost în locul lui Dotcom.
De exemplu, ce ziceți de un portofel electornic la o adresă unde merg 5% din profituri și care este ascunsă de public? Sau de o adresă multisig pentru 4 sau 6 părți care nu se cunosc între ei și despre care doar Dotcom știe cine sunt? Aceiași 5% ar putea fi alocați către un astfel de cont secret, iar dacă și-ar ține gura, ar putea să îi acceseze după raid.
Iată altă problemă și mai interesantă. Dacă ar pune aceiași 5% secreți în mâinile mai multor avocați prin multisig, cărora li s-ar plăti un fel de taxă de custodie, un fel de asigurare legală?
O astfel de asigurare, mai ales ținută secretă mai degrabă decât în cărțile deschise ale sistemului bancar, ar fi putut să le dea de furcă guvernelor. Sau poate că nu.
În cele din urmă, cea mai mare provocare atunci când folosești bitcoin într-un scenariu de profil înalt și cu o sumă atât de mare (5% din 175 de milioane sunt destul de mulți bani) înseamnă de fapt bani lichizi. Să schimbi toți acei bitcoin-i în dolari și invers ar fi fost o problemă, mai ales pentru că Dotcom ar fi fost forțat să folosească un schimb Bitcoin conectat cu sistemul bancar pentru a face asta.
Cu excepția situației în care ar fi acceptat bitcoin direct pentru produsele sale, sau ca donație, și i-ar fi păstrat.
Mega chiar acceptă bitcoin?
Mega.co.nz, sistemul de stocare în cloud și firma de share renăscută, a fost deja atacată de sistemele financiare cu închiderea conturilor de PayPal și Visa. De ce? Ei bine, pentru că sunt foarte centralizate, desigur.
Mega pretinde că ar cripta toate datele clienților înainte de a încărca pe servere datele și că nu au o copie a codului cu care este criptat, model pe care îl cunoaștem din comunitatea bitcoin. Acest model este destul de problematic pentru furnizorii de plată, care probabil se tem de un proces din partea militanților copyright pe motiv că există un fel de conspirație care atacă drepturile de autor.
Dotcom făcea valuri între bitcoin-eri la începutul lui 2013, când a anunțat că serviciile Mega pot fi cumărate cu bitcoin printr-un reseller. Un an mai târziu, nu puteam să găsesc nicio formulă de a face upgrade la contul Mega cu critpomoneda. Așadar, dacă opțiunea este disponibilă, cu siguranță că este bine ascunsă.