Andy Haldane, directorul economist și director executiv pe sectorul Analiză Monetară și Statistică la Banca Angliei a propus de curând ideea ca Marea Britanie să schimbe fiatul pe o economie bazată pe moneda digitală, pentru a susține creșterea economică a Marii Britanii.
”Contrabalansarea riscului pentru creșterea britanică și inflația britanică care se întrevede în următorii doi ani este înclinată foarte tare în jos. S-ar putea să fie nevoie mai degrabă să relaxăm frâiele monetare mai degrabă decât să le strângem, ca un următor pas pentru a susține creșterea Marii Britanii și pentru a reduce inflația”
Acesta a adăugat că, personal, consideră că ”este destul de clar că tehnologia de plată afișată de bitcoin are potențial real”
Din luna februarie a anului 2015, Banca Angliei a pus accent pe dezvoltarea de monede digitale susținute de guvern și pe posibilitatea ca aceasta să emită monede digitale.
Ca susținere la lansarea programului ”One Bank Research Agenda” (Programul de cercetare o singură bancă), o inițiativă care are ca scop transformarea integrării cercetării în diferite arii ale sectorului bancar, banca centrală a Angliei a ținut o prezentare intitulată ”Reacție la schimbările fundamentale” în luna februarie.
Banca Angliei crede că ”dezvoltările care provoacă societatea ar putea să declanșeze probleme de stabilitate financiară. Băncile centrale vor trebui să anticipeze aceste provocări pe cât de mult posibil.” Una dintre metodele prin care băncile ar putea să răspundă la aceste provocări este prin emiterea de bani digitali și rețele descentralizate de tranzacționare, după spusele reprezentanților băncii.
Băncile proactive și instituțiile financiare și-ar putea crea propria monedă digitală pentru a contribui la o mai mare stabilitate financiară, dezvoltând metode mai ușor de controlat de schimb și reglementare. Blockchain-ul, de exemplu, coloana vertebrală a monedelor digitale ca bitcoin, a atras cel mai mult interes din partea băncilor mari ca Barclays și HSBC, care ar fi format chiar parteneriate pentru cercetarea tehnologiei pe mai departe.
Integrarea tehnologiei blockchain în platformele financiare existente permite băncilor nu doar să stabilească plăți, bunuri și tranzacții fără resurse umane pentru a scăpa de o mare parte din costuri, dar ar putea și să ajute Băncile Centrale să se ocupe de problema Zero Lower Bound.
Luna trecută, direcotrul pe economie de la Banca Angliei, Andrew G. Haldane, a explicat conceptul emiterii de monede digitale de către banca centrală și potențialul de a aduce sectorul financiar la zi. Haldane a explicat în prezentarea de la Camera de Comerț Portadown din nordul Irlandei:
”Lucrul la monedele digitale emise de bancă reprezintă o parte de nucleu pe lista de priorități a cercetării băncii. Deși obstacolele în implementare sunt mari, la fel de mari sunt și recompensele dacă constrângerile Zero Lower Bound sunt eliminate. Probabil că banii de la banca centrală s-au copt destul cât să facă un salt înainte, motivat de nevoia presantă impusă de ZLB ” a cocnluzionat Haldane, spunând că banii digitali emiși de băncile centrale ar putea să înlocuiască banii și toate formele de plată.
Sursa – Joseph Young via CoinTelegraph